{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na ulicama Šibenika u ponudi 38 javnih bicikala

F
31.7.2014. u 13:02
28
11
Na ulicama Šibenika u ponudi 38 javnih bicikala
28
Šibenik je prvi grad u Dalmaciji koji je pokrenuo sistem javnih bicikala Nextbike, koji građanima za prijevoz nudi 40 javnih bicikala umjesto ostalih oblika javnog prijevoza.
U okviru EU projekta Intermodal, na šibenskoj gradskoj plaži Banj jutros je službeno u pogon pušten sistem kojim šibenska gradska uprava, na ekonomski i ekološki održiv model mobilnosti, želi smanjiti saobraćajne gužve te riješiti probleme parkiranja, kao i doprinijeti zaštiti okoliša. Javnim biciklima želi se i obogatiti turistička ponuda, pozicionirati Šibenik kao poželjnu cikloturističku destinaciju, produžiti sezonu te općenito utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu.

Gradonačelnik Željko Burić najavio je kako je riječ samo o jednom u nizu poteza gradske uprave s krajnjim ciljem uspostave cjelovitog intermodalnog prijevoza, koji bi već od iduće godine trebao objediniti prijevoz električnim brodicama, taxi službe, javne bicikle i novu biciklističku infrastrukturu.

Šibenik se strateški odredio kao grad turizma i zelenih industrija, kazao je Burić i dodao kako, uz šetnicu kroz kanal sv. Ante, Nextbike sistem javnih bicikala predstavlja još jedan kvalitetan korak ka ostvarenju tog cilja.

Grad je osigurao korištenje četiri javne površine za provođenje tog pilot projekta u razdoblju od tri mjeseca - Gat Krka, Plaža Banj, trgovački centar Dalmare i turističko naselje Solaris.

Iz gradskog budžeta subvencionirat će se manji dio troškova projekta u iznosu od oko sto hiljada kuna, a ostatak se obvezala investirati firma Sustav javnih bicikala. Ukupno će biti raspoloživo 38 gradskih bicikala s tri ili osam brzina te dva električna bicikla. Svi bicikli opremljeni su prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, kao i prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom.

Za najam bicikla potrebno je obaviti registraciju u sistem putem web stranice www.nextbike.hr, a na raspolaganju je i call centar koji rad svaki dan od 6 do 22 sati, uključujući i vikende i blagdane. Aktivacija računa koštat će 40 kuna (10,24 KM) i taj iznos će biti dovoljan za 10 unajmljivanja u trajanju do 60 minuta, odnosno u prosjeku četiri kune po satu. Poludnevni najam u trajanju od četiri do šest sati koštat će 20 kuna, a cjelodnevni najam u trajanju šest do dvanaest sati 40 kuna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: