I Hrvati se pridružili ostatku svijeta
0

Na protestima u Zagrebu okupilo se više hiljada ljudi

FENA
Protest protiv korporativne pohlepe i utjecaja kapitala na politiku počeo je danas nešto iza 18 sati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, a najavljen je i u još nekim hrvatskim gradovima, čime se Hrvatska pridružuje globalnom građanskom pokretu "Ujedinjeni za globalnu promjenu, 15. oktobra".

Na protestu u Zagrebu se, prema novinarskih procjenama, okupilo oko 3 hiljade osoba, koje će na "plenumu" odlučiti kako će se protest dalje održavati. Okupljeni su istaknuli i transparente: "U odbranu javnog dobra", " Proizvodnja bez eksploatacije, zemlja bez granice, društvo bez države" i "Kada nepravda postaje zakona, otpor postaje dužnost".

Uoči protesta okupljenim građanima pridružili se se i predstavnici sindikata, sa svojim obilježjima, koji su prije okupili ispred Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Protest je počeo nešto iza 18 sati čitanjem manifesta pokreta, u kojem je organizator istaknuo da su 'svi zabrinuti i ljuti zbog političke, ekonomske i društvene situacije oko nas' te kakoih 'korupcija među političarima, privrednicima i bankarima ostavlja bespomoćnima'.

Protesti protiv neoliberalnog kapitalizma, po podacima objavljenim na internetskoj stranici "15ocroatia.org" danas se održavaju u 951 gradu u 82 zemlje na svim kontinentima, kako bi građani izrazili ogorčenje jer su njihova prava ugružena savezom političara i ekonomske elite koji je doveo do svjetske krize.

U Hrvatskoj su protesti, osim u Zagrebu, najavljeni u Splitu, Rijeci i Puli kako bi građani istaknuli želju za promjenom i dali do znanja političarima i i financijskim elitama da je na građanima da odlučuju o svojoj sudbini.

Koordinatori hrvatskog protesta pozvali su građane da zauzmu ulice i zatraže "pravu demokratiju sada", navodeći na facebook stranici "15.O (worldrevolution) in Croatia" kako političari pod pritiskom finansijske moći rade samo za dobrobit nekolicine, te da vladajuće klase promiču ratove za profit, primjerice u Afganistanu i osiromašujući cijele populacije lišavaju građane prava na pravedno društvo.

Protest u Zagrebu je prijavljen do 19 sati, no organizator je na Facebooku najavio da će za najupornije demonstrante u Zagrebu, kao i u New Yorku, udruga "Food not bombs" organizirati dostavu hrane.