Regija
1

Na ljeto nova Parada ponosa LGBT populacije u Podgorici

Klix.ba
Queer Montenegro počeo je pripreme za Paradu ponosa koja će na ljeto biti održana u Podgorici, kazali su iz te nevladine organizacije, navodeći da će ta manifestacija biti brojnija od prethodne.

Predsjednik Upravnog odbora Queera, Danijel Kalezić poručio je da će ta organizacija definitivno i tokom ove godine nastaviti da pomjera granice poštovanja ljudskih prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

Kalezić je rekao da će organizacioni odbor Parade opet biti sastavljen isključivo od LGBT osoba, koje će, kako je kazao, početkom godine definisati temu Parade i zahtjeve koji će biti upućeni nadležnim institucijama.

"U Glavnom gradu Crne Gore ćemo ovog puta organizovati brojniji Montenegro Pride koji će biti propraćen nizom različitih aktivnosti sa ciljem direktnog ukazivanja na probleme sa kojima se LGBT osobe svakodnevno susreću u našem društvu" , kazao je Kelezić agenciji MINA.

On je rekao da, s obzirom na visoko profesionalno postupanje Uprave policije tokom prethodnog Montenegro Pride-a, vjeruje da će i sljedeći biti apsolutno siguran.

"Upravo iz razloga što sigurnijeg održavanja sljedeći Montenegro Pride smo zakazali već po održavanju prethodnog kako bi sve nadležne institucije imale dovoljno vremena da se adekvatno pripreme za prevenciju svih mogućih oblika nasilja koje bi neko mogao da inicira", pojasnio je Kalezić.

On je naveo da su u Queeru svjesni činjenice da je nivo homofobije i dalje na nedopustivo visokom nivou, ali i uvjereni da će Montenegro Pride 2014. godine proteći uz značajno manje nereda nego što je to bio slučaj u oktobru prethodne godine.