Smirivanje tenzija
63

Na Kosovu uklonjene sve barikade, a granični prijelazi su ponovo u funkciji

N. V.
Foto: Kossev
Foto: Kossev
Srbi na Kosovu su uklonili barikade sa puteva na sjeveru, a kosovska policija je zatim otvorila granične prijelaze Jarinje i Brnjak, koji su bili zatvoreni na tri sedmice koliko je trajao protest.

Upravo je otvaranje prijelaza za saobraćaj jedno od glavnih pitanja koje interesuje građane, s obzirom na frekventnost saobraćaja i činjenicu da je na Jarinju od jutros, iz pravca Srbije, čekala kolona vozila.

Jarinje i Brnjak zatvoreni su prije tačno tri nedjelje iz, kako su tada naveli u Kosovskoj policiji, sigurnosnih razloga, ali i neposredno nakon što su Srbi podigli barikade.

Barikade su postavljene neposredno nakon što je uhapšen bivši kosovski policajac Dejan Pantić, kojem je u međuvremenu određena mjera kućnog pritvora. Nakon toga je donijeta odluka da se uklone barikade.

Također je i granični prijelaz Merdare dva dana bio zatvoren za saobraćaj, a nakon što su Srbi blokirali put ka ovom prijelazu, na teritoriji Srbije zbog toga što je patrijarhu SPC Porfiriju zabranjen ulaz. Prijelaz Merdare za saobraćaj otvoren je jučer ujutru.