Regija
2

Na Kosovu uhapšeno 18 osoba zbog sumnje da su planirali terorističke napade

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Na Kosovu je uhapšeno 18 osoba, a u Makedoniji jedna osoba, zbog sumnje da su sa članom IDIL-a Ljavdrimom Muhadžerijem, iz mjesta Kačanik na Kosovu, planirali niz terorističkih napada širom Balkana, saopštila je Kosovska policijska služba.

Od 19 osoba, koje su uhapšene u posljednjih 12 dana, za njih 18 određen je pritvor od 30 dana, dok je jedna osoba nakon saslušanja upućena u redovnu proceduru pred nadležnim sudom.

Uhapšeni su, kako je navedeno u saopštenju, osumnjičeni da su sa Muhadžerijem planirali niz terorističkih akcija širom Balkana, uključujući Makedoniju, Albaniju i Srbiju.

Tokom istrage, policija je u saradnji sa službama iz regiona utvrdila da je ova grupa planirala i veći broj napada na Kosovu.

Policija je ranije saopštila da se na meti terorista nalaze objekti KFOR-a i ambasada zapadnih zemalja, objekti Skupštine, predsjednika i Vlade samoproglašenog Kosova, kao i objekti u vlasništvu pojedinih kosovskih biznismena i političara.

Na meti terorista su i srpske crkve i manastiri, zbog čega je prije dva mjeseca povećano prisustvo policijskih snaga.

Posebno je povećan broj policajaca u izolovanim sredinama, poput Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Manastira Gorioč, Budisavaca, Prizrenske Bogoslovije i Eparhijskog doma, do Manastiraa Gračanica i crkava u Prištini, Vučitrnu, Gnjilanu i u južnoj Kosovskoj Mitrovici.