Odluka Centralne banke
112

Na Kosovu od danas zabranjena upotreba srbijanskog dinara, reagovala EU

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nova uredba Centralne banke Kosova o poslovanju s gotovinom stupila je na snagu danas,. Prema ovoj uredbi, jedina valuta koja se smije koristiti za gotovinske platne transakcije i u platnom sustavu na Kosovu je euro.

Na ovu odluku CBK-a reagirala je Evropska unija. U službenom saopćenju EU navodi se da su zabrinuti zbog posljedica koje ova odluka može imati na svakodnevni život kosovskih Srba.

“Evropska unija uzima u obzir uredbu Centralne banke Kosova za koju se očekuje da danas stupi na snagu. Cilj Uredbe je povećati transparentnost financijskih tokova, osigurati financijsku stabilnost i boriti se protiv pranja novca i krivotvorenja. EU napominje da će uredba utjecati i na financijsku podršku koju kosovski Srbi dobivaju od Srbije. EU je zabrinuta zbog posljedica koje bi ova odluka mogla imati na svakodnevni život kosovskih Srba i drugih zajednica diljem Kosova zbog nedostatka prethodnih konzultacija, posebno zbog njenog utjecaja na škole i bolnice, s obzirom na očigledan nedostatak alternativa u ovom trenutku", stoji u saopćenju EU-a.

Evropska unija dalje je u ovoj izjavi insistirala da se ovo pitanje uključi u dijalog Prištine i Beograda, kao i da se pronađe rješenje.

"Kratko prijelazno razdoblje za provedbu uredbe, u kombinaciji s nedostatkom informacija i praktičnih rješenja za sve pogođene zajednice, riskira ozbiljno kompliciranje njihovih života. EU traži od Kosova da osigura dovoljno dugo prijelazno razdoblje i da se pregovorima pronađe rješenje za ovo pitanje u okviru Dijaloga uz posredovanje EU”, navodi se u saopćenju Europske unije.

U uredbi CBK-a navodi se da se valute koje nisu euro mogu koristiti samo za pohranu "u fizičkom obliku ili na bankovnim računima" i da se njima mogu vršiti međunarodna plaćanja, a te se valute također mogu koristiti za razmjenu.

No, prema CBK-u, razmjena se može izvršiti samo preko institucija koje su od nje licencirane za ovu uslugu.

Na konferenciji za medije, zamjenik premijera Besnik Bislimi rekao je da Uredba Centralne banke Kosova, koja stupa na snagu 1. februara, ima za cilj zaštitu potrošača i platni sistem u zemlji.

Prema njegovim riječima, predmet ovog propisa nije bio i nije zabrana opticaja bilo kojeg konkretnog novca u zemlji. Potpredsjednik Vlade je na konferenciji za medije ustvrdio da uredba "niti zabranjuje, niti dopušta, niti se bavi srpskim dinarom",

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da postoji više od 40.000 bankovnih računa koji su dostupni građanima srpske zajednice na Kosovu, preko kojih mogu primati i uplate u međunarodnim transferima.

“Drugo pitanje koje je prezentirano bilo je korištenje strane valute za plaćanje u Republici Kosovo, što je do sada u nekim slučajevima bilo moguće, ali smatram da je u zemlji u kojoj je službena valuta euro primjerenije. da se za plaćanje koriste euri”, rekao je Murati, prenosi Telegraphi.