Regija
34

Na Kosovu danas izbori, građani se nadaju da će biti pošteni

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Na Kosovu su jutros u 7 sati otvorena birališta za lokalne izbore, a registrirani birači svoje će građansko pravo moći iskoristiti do 19 sati, kada će birališta biti zatvorena. Na izborima se glasa za predsjednike opština i odbornike opštinskih skupština. Lokalni izbori se po prvi put održavaju i na sjeveru Kosova po kosovskim zakonima.

Ukupan broj birača je 1.779.357 podijeljenih u 38 opština. Glasa se u 798 glasačkih centara, dok je broj glasački mesta 2.366. Van Kosova može da glasa 8 383 upisanih birača. 

Šef Izborne posmatračke misije Evropske unije Robert Gualtieri prisustvovao je otvaranju glasačkog mjesta 1022 u osnovnoj školi “Emin Duraku” u Prištini. Gualtieri je nakon što je prvi glasač obavio glasanje u izjavi medijima rekao da mu je zadovoljstvo što se danas nalazi na Kosovu.

“Zadovoljstvo mi je što mogu da pružim doprinos ovom veoma važnom danu za Kosovo, konsolidaciji demokratije i procesu normalizacije odnosa sa Srbijom. Mi smo ovde kao posmatrači ovog procesa. Našom metodom mi ćemo biti neutralni i nepristrasni. U utorak ujutro ja ću dati našu preliminarnu izjavu, a kasnije će biti objavljen i kompletan izveštaj. Mi se nadamo da će naše prisustvo doprinijeti podizanju povjerenja birača”, kazao je Gualtieri.

Posmatračku misiju EU čini 99 posmatrača iz 28 država članica EU, Norveške i Švedske. Oni  će biti raspoređeni na celoj teritoriji Kosova.

Prvi glasač u školi “Emin Duraku” bio je Agim Shaqiri koji je poželo je da izbori budu slobodni i pošteni.

“Došao sam da glasam, da obavim svoju građansku dužnost, da dam glas onom za koga mislim da je najbolji i da će raditi u interesu građana”, kazao je Shaqiri. 

Iz Centralne izborne komisije saopšteno je da na lokalnim izborima učestvuju 103 politička subjekta, među kojima 33 srpska. Građani s pravom glasa biraju gradonačelnike opština i opštinske odbornike za period od četiri godine. Za predsjednike opština takmiči se 224 kandidata, a za odbornike 7.740 kandidata.

Valdete Daka, predsjednica Centralne izborne komisije Kosova na prvoj konferenciji za novinare saopštila je da su osim jednog, sva ostala glasačka mesta na Kosovu otvorena na vrijeme.

“Sva glasačka mjesta na Kosovu su otvorena. Samo jedno glasačko mjesto u Severnoj Mitrovici nije otvoreno na vrijeme zbog tehničkih problema”, izjavila je Daka.

Prema njenim riječima na tom glasačkom mjestu nije podeljen izborni materijal zato sto se neki članovi komisije tog glasačkog mjesta nisu pojavili i zatražana je njihova zamjena sa rezervom.

“Za sada nema informacija o incidentima ili neregularnostima”, kazala je Daka.

Ona je napomenula da je još uvek rano govoriti o izlaznosti birača, te da će prvi izveštaji stići oko 11 sati, a bit će objavljeni na konferenciji za novinare u podne.