Regija
8

Na jesen vojna vježba srpskih, ruskih i bjeloruskih specijalaca

SRNA
U Srbiji će na jesen biti održana velika vojna vježba "Slovensko bratstvo", u kojoj će učestvovati 700 srpskih, ruskih i bjeloruskih specijalaca, a najavljuje se i učešće ruskog generala Vladimira Šamanova, komandanta ruskih padobranaca.

Vježba bi trebalo da bude održana u oktobru na vojnom poligonu u Nikincima, a u planu je da se održi desant i simulacija borbe na kopnu, pišu "Večernje novosti", uz napomenu da dolazi ruska elitna pješadija.

Ova vježba je centralna tačka vojne saradnje Srbije i Rusije, a trebalo bi da bude izvedena po uzoru na vježbu iz septembra prošle godine na poligonu kod ruskog Krasnodara.

Ruski "Sputnjik" navodi da će ruska i srpska vojska održati u Srbiji zajedničke taktičke vojne vježbe, koje će "predstavljati simulaciju mirovne misije".

Prema najavama, u njima će učestvovati jedinice za specijalne namjene Vazdušno-desantnih snaga Rusije i specijalne brigade vojske Srbije.

Ranije je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio da će u tim vježbama učestvovati ruski general-pukovnik Vladimir Šamanov, za koga se navodi da je prošao "sito i rešeto". Šamanov je komandant Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije i jedan je od najpoznatijih padobranaca u savremenoj Rusiji.

Zapad ga je stavio na svoju crnu listu - protiv njega i još niza ruskih zvaničnika uvedene su sankcije zbog krize u Ukrajini i pripajanja Krima Rusiji.