Regija
3

Muškarac u Splitu s prozora pucao na komšije zbog dječije igre

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nepunih 14 sati nakon što je pucao po svojim komšijama splitska policija upala je u prizemni stan u Washingtonovoj ulici i uhapsila Bogdana Perovića (60).

Taj je 60-godišnjak u četvrtak, najvjerojatnije motiviran dječijom igrom pred stambenom zgradom u kojoj živi te pokušajem jednoga od roditelja da s njim razgovara zbog napada na djevojčicu, ispalio više metaka prvo prema tom muškarcu, a kasnije i prema ulici. Pucao je iz prizemnog stana u kojem živi sam.

Zbog te krizne situacije satima je bila blokirana Washingtonova ulica, u samom centru Splita, a na terenu su cijelo popodne i noć dežurale ekipe Hitne pomoći, vatrogasci i policija.

U pomoć policiji tokom popodneva su stigli specijalci i policijski pregovarač koji, barem do večeri, nije uspio kontaktirati sa Perovićem, baš kao ni njegova sestra i prijatelj koji su dovedeni u Washingtonovu ulicu kako bi ga uvjerili da je najbolje da se preda policiji.

U početku pucnjave u Washingtonovoj ulici nekoliko je djece iz obližnjeg dječijeg vrtića zbog sigurnosti zadržano u vrtiću. Tek s nekoliko sati zakašnjenja i uz pratnju specijalaca djeca su popodne napustila vrtić.

Peroviću ovo nije prvi incident ovakve vrste. Prije 12 godina je u istom stanu zarobio svoju bolesnu majku, a ni nagovori njegovih sestara da odustane od suludog pohoda nisu urodili plodom. Tri je puna dana trajala agonija u kojoj je čak prijetio i bocom plina. Naposljetku je policija ušla u stan i tako na najbezbolniji način riješila talačku krizu.