Regija
0

Mujo Muković, poslanik s liste SNS-a: Vučić ne podržava Dodikove stavove

Anadolija
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Predsjednik Bošnjačke narodne stranke, narodni poslanik u Skupštine Srbije na listi Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednik poslaničke grupe prijateljstva Srbije i BiH Mujo Muković izjavio je danas da su neprihvatljive izjave Milorada Dodika o Bosni i Hercegovini i da vicepremijer Srbije i lider SNS-a ne podržava stavove predsjednika entiteta BiH Republike Srpske.

Muković je u izjavi za Anadolu Agency (AA) naveo da je za Bošnjake neprihvatljivo ono što je Dodik izjavio na konferencije za medije u Vladi Srbije nakon jučerašnjeg susreta sa budućim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Dodik je poručio da 'ne voli Bosnu i Hercegovinu i da čeka pravi trenutak za njenu dezintegraciju'. Veoma je štetno što je Dodik to rekao u prostorijama Vlade Srbije, želeći time da implicira kako za te svoje stavove ima njenu podršku, što nasreću nije slučaj. Naime, raduje činjenica da Dodik od Aleksandra Vučića nije dobio podršku za takve stavove, što nas Bošnjake ohrabruje i pokazuje dosljednost Vlade Srbije u nastavku politike evrointegracija i regionalne saradnje na ravnopravnim osnovama", izjavio je Muković. 

Muković koji će, kako je potvrdio, na listi SNS-a biti poslanik u novom sazivu srbijanskog parlamenta je istakao da "ovakve i slične, zapaljive, izjave predsjednika Republike Srpske, jednog od entiteta države Bosne i Hercegovine, sigurno ne doprinose unapređenju odnosa naše dvije zemlje, a mogle bi da štete i međunacionalnim odnosima u Srbiji, pogotovo u sandžačkim opštinama".

"Ako nam je Dodik poručio kakav trenutak čeka ostaje nejasno na šta čekaju, kako bi makar reagovali na te stavove, pojedini bošnjački lideri koji se ovih dana utrkuju ko će prije i kako do ministarskih kabineta u novoj Vladi Srbije, valjda kao predstavnici Bošnjaka", rekao je predsjednik Bošnjačke stranke koja je na izborima 16. marta učestvovala kao članica koalicije okupljena oko Srpske napredne stranke(SNS).

Upitan da li ovakav stav dijeli i Srpska napredna stranka, Muković je rekao da ovakve stavove potpuno slobodno iznosi bez konsultacija sa SNS-om koja je u budućem parlamentu Srbije osvojila 158 poslaničkih mjesta.

Vučić i Dodik su tokom jučerašnjeg sastanka razgovarali o unapređenju odnosa Srbije i RS-a nakon čega je srbijanski vicepremijer istakao kako će to unapređenje biti iz maksimalno poštivanje Dejtonskog sporazuma i teritorijalnog integriteta BiH.

Vučić i Dodik su, između ostalog razgovarali i o iskorištavanju energetskih i turističkih kapaciteta rijeke Drine

Na pitanje Dodiku o mogućnosti raspisivanja referenduma u RS-u on je rekao da kao političar poštuje osjećanja ljudi koji žive tamo i koji žele da osjećaju pripadnost Srbiji.

"Što se tiče ljubavi, mi ne volimo BiH. Poštujemo politički stav Srbije, ali se ne osjećamo komotno u BiH. Nas BiH previše košta i koči u određenim pitanjima kao što su evropske integracije", rekao je Dodik dodavši da "oni čekaju svoj trenutak".

On je dodao da je RS prije četiri godine dala odgovore za evropski put BiH, ali da su u FBiH vještački konstruiše da su Srbija i RS krive za nepočinjanje pregovora BiH s EU.