Poslovne veze
0

Mubarak bi utočište mogao naći u Crnoj Gori?

SRNA
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Hosni Mubarak (Foto: AFP)
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak, čiju smjenu masovnim protestima traži opozicija, nakon očekivanog povlačenja utočište bi mogao naći u Crnoj Gori, piše podgorička štampa.

Novine navode da je mogućnost realna, jer je jedan od Mubarakovih sinova Gamal vlasnik značajnog dijela akcija kompanije "Orascom", koja je sa crnogorskom Vladom prošle godine potpisala ugovor o gradnji ekskluzivnog turističkog naselja na poluostrvu Luštica kod Tivta.

Novine ocjenjuju da moguće "sklanjanje" Hosnija Mubaraka u Crnu Goru ne bi bio prvi slučaj i podsjećaju da je tajlandski premijer Thaksin Shinawatra, svrgnut nakon krvavih demonstracija građana te zemlje, dobio crnogorsko državljanstvo i započeo gradnju hotela na Svetom Stefanu.

Većinski vlasnik "Orascoma", egipatski milijarder Naguib Sawiris pobjegao je iz Kaira sa sinovima egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka Alaajom i Gamalom i grupom od oko 20 bogataša iz obje zemlje. Oni su sa devetnaest privatnih, luksuznih aviona prebacili svoje porodice i najbliže saradnike u Dubai, London i na Kipar.

Sawiris, koji važi za jednog od bliskih saradnika egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, sa kojim je povezan i jakim poslovnim vezama, zakupio je poluostrvo Luštica kod Tivta i najavio da će u izgradnju turističkog kompleksa uložiti u toj opštini 1,1 milijardu eura.

Dnevna štampa prenosi i da se "u dobro obaviještenim krugovima već govori da će Sawiris preko Kipra doći u Crnu Goru i pripremiti teren za mogući dolazak Hosnija Mubaraka i njegove porodice". 

"Iako Sawiris i porodica Hosnija Mubaraka posjeduju britanske pasoše, vlasnik 'Orascoma' izbjegava Ujedinjeno Kraljevstvo jer je u toj zemlji, navodno, zloupotrijebio britanski zakon o stečaju", navodi list. 
Nedjeljnik "Monitor" podsjeća da se "Orascom" ugovorom potpisanim sa Vladom Crne Gore obavezao da na Luštici za 12 godina izgradi hotele, golf terene, školu, prodavnice, restorane, barove, apartmane, i procjenjuje da će se nakon "lomova u Egiptu radovi na Luštici možda zahuktati".

"Sada pošto se Egipat lomi, a novce iznesene iz te zemlje treba preseliti na druge tačke planete, ima li idealnijeg mjesta od nedirnutog poluostrva na crnogorskoj strani Mediterana", zaključuje "Monitor". 

Nedjeljnik piše da je prošlogodišnji susret tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića sa Hosnijem Mubarakom u Kairu pripremio upravo vlasnik "Orascoma", uz asistenciju advokata Florijana Amarelera, koji je zadužen za projekte u Crnoj Gori. 

Egipatski operater "Orascom" ima realne šanse da pobijedi na tenderu za prodaju državnog udjela u Telekomu Srbija, saopštila je nedavno srpska ministrica za telekomunikacije Jasna Matić.