Regija
1

Moguća i evakuacija stanovništva u Srbiji zbog požara

SRNA
Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Tari da će, ukoliko bude potrebe, stanovništvo biti evakuisano iz požarom zahvaćenog područja, ali da se nada da do toga neće doći, jer je situacija danas mnogo bolja.

Požar na Tari danas gasi 428 vatrogasaca iz cijele Srbije, a njima su se sinoć priključili i vojska i žandarmerija.

Jak vetar razbuktao je protekle noći požare u Srbiji, koju je juče zahvatilo gotovo 400 požara, i spasilačkim ekipama otežao gašenje.

"Kiša je pomogla u gašenju požara kod Vrške Čuke i Ljubovije, ali na Tari, gdje je bilo najpotrebnije, nije bilo jake kiše", rekao je za Radio – televiziju Srbije načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Požar na Tari sinoć se proširio na 1.000 hektara šume. Vatra i dalje gori, ali je zaustavljena i nije se proširila.

Radnici "Srbijašuma" teškom mehanizacijom prave prosjeke i probijaju puteve da bi zaustavili požar.

U gašenju požara učestvuju i dva ruska protivpožarna aviona – „berijev 200“, čija je nosivost 12 tona vode, i „iljušin 76“ sa nosivošću od 42 tone vode, koji od vikenda gase požare kod Čačka i na Tari.

Kiša je u Zaovinama padala veoma kratko, nedovoljno da ugasi požar koji se sinoć preneo i na Mokru Goru.

Vatrogasno-spasilačke jedinice dežuraju kraj tri naugroženija zaseoka u Zaovinama i Oštrelja na mokrogorskom području.

Noćas su na Taru stigli pripadnici Žandarmerije i Vojske Srbije.

U okolini Čačka noćas su ugašeni svi požari na devet lokacija u toj opštini .

Na području Čačka i Gornjeg Milanovca izgorilo je oko 600 hektara šuma.

Povrijeđene su tri osobe, tri kuće su izgorele, a jedna je oštećena.

Sinoćna kiša donekle je pomogla u gašenju požara na oko 300 hektara u okolini graničnog prelaza Vrška Čuka, između Srbije i Bugarske, zbog kojeg je Krizni štab grada Zaječara proglasio vanrednu situaciju.

Požar na području opštine Brus, kojim je bilo zahvaćeno područje od oko 250 hektara, u potpunosti je stavljen pod kontrolu.

Ugašeni su požari koji su juče izbili u opštini Žitorađa, u ataru sela Gornji Drenovac i Donje Crnatovo, i zahvatili oko 40 hektara oktobarne šume.

Požar u prokupačkoj opštini, u selima Gornja Bejašnica i Miljkovica, sada je lokalizovan. Vatrom je zahvaćeno oko 60 hektara oktobarne šume.

Na prostoru sela Borovca u samoj blizini administrativnog prelaza Merdare kod Kuršumlije požar je zahvatio nekoliko hektara šume.