Seizmolozi Srbije i Crne Gore
0

"Moguć je jači zemljotres na Balkanu"

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Na Balkanu se očekuje pojačana seizmička aktivnost, jer region ulazi u period kada bi se mogao dogoditi jači zemljotres, ocijenili su direktori seizmoloških zavoda Srbije i Crne Gore.

"Na globalnom planu već neko vreme traje značajna seizmička aktivnost i ako se ne budu aktivirala u okolini Čilea, žarišta će migrirati. Nije isključen nijedan dio svijeta, pa ni Balkan", rekla je direktor Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović.

Direktor Seizmološkog zavoda Crne Gore Branislav Glavatović naveo je da se na prostoru Balkana, poslije relativno dugog zatišja od 15 do 20 godina, očekuje izvjesno pojačanje seizmičke aktivnosti.

Radovanovićeva i Glavatović su naveli da je seizmička aktivnost već sada pojačana na primorju Albanije, Crne Gore i Italije, u prostoru Dinarida, do Prijepolja, Bajine Bašte i Tuzle, dok se mogući zemljotresi u centralnoj Srbiji, te na Kosovu.

Uz napomenu da se seizmička aktivnost u proljeće povećava, sagovornici su ukazali da je na Jadranskoj obali seizmička aktivnost znatno veća nego u centralnim dijelovima Balkana, pa postoji i mogućnost pojave cunamija.

"Na Jadranu su se cunamiji događali više desetina puta, a talasi su bili između pet i 25 centimetara", navela je Radovanovićeva i naglasila da se na Mediteranu ne očekuju ogromni talasi, jer je more plitko, obale strme, a zemljotresi slabi, s obzirom da cunami nastaje na sedam stepeni Rihterove skale.

Glavatović je rekao da su, ipak, male šanse da se dogodi cunami i da talasi na Jadranskom moru, koji su posljedica zemljotresa, mogu biti visoki najviše jedan metar.