Zbrinuto u zoo-vrtu
77

Mladunče lava pronađeno u Srbiji u nestabilnom zdravstvenom stanju, ne prepoznaje meso kao hranu

S. Š.
Mladunče lava dobilo je ime Kikica (Foto: Facebook/Zoo vrt Palić)
Mladunče lava dobilo je ime Kikica (Foto: Facebook/Zoo vrt Palić)
Stanje petomjesečne lavice, pronađene na Čantavirskom putu u Subotici, zasad je nestabilno, ali se radi na njenom oporavku u prihvatilištu Zoološkog vrta Palić. Veterinari su joj dali i ime - Kikica.
Još nije poznato kako je divlja životinja, za koju se pretpostavlja da više sedmica nije bila u adekvatnom smještaju, dospjela na ulice grada na sjeveru Srbije, ali policija radi na pronalasku počinitelja tog krivičnog djela.

Iz Zoo-vrta Palić kažu da je mladunče vjerovatno bilo namijenjeno crnom tržištu. Mlada lavica u Prihvatilištu Zoo-vrta je dobila i ime - Kikica, uz koji se odmah nametnuo i nadimak Kiki.

Kako je direktorica Zoo-vrta u Subotici Sonja Mandić izjavila za RTS, ime životinji je dao veterinar koji ju je prvi prihvatio "zbog njenih krupnih očiju i dugih trepavica".

"Lavica je kritično, nestabilnog je stanja i u ovom trenutku je nezahvalno davati bilo kakve procjene o njenom zdravstvenom stanju, koje je u odnosu na prethodni dan - bez promjena. I dalje je na infuziji, dajemo joj suplemente i čekamo odgovor na terapiju, rekla je ona.

U toku je izrada izvještaja o cijelom slučaju, koji će biti podnijet policiji i nadležnoj inspekcijskoj službi.

Inače, ovaj slučaj iz Srbije ponovo je doveo u fokus problem krijumčarenja divljim životinjama na Balkanu. Podsjetit ćemo, ujedno, da se ovakav problem javio i u BiH, tačnije sarajevskim Poljinama, gdje je ranije ove godine mladunče lava bilo kućni ljubimac.

Kantonalna inspekcija Kantona Sarajevo se u maju ove godine očitovala o ovom slučaju i saopćila da mladunče lava nikada nije bilo na Poljinama, uprkos fotografijama koje su dijeljene na društvenim mrežama.