Ranko Vilović
0

"Mladić bi trebao odgovarati za zločine u Hrvatskoj"

FENA
Ranko Vilović
Ranko Vilović
Hrvatski ambasador pri UN-u Ranko Vilović poručio je u ponedjeljak u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kako bi bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pred Haaškim sudom trebao odgovarati i za zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj.

"Pravda mora biti ispunjena i u tim slučajevima", kazao je Vilović u raspravi na sjednici Vijeća nakon što su redovne polugodišnje izvještaje podnijeli predsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz.

Ističući da se mandat Haaškog suda ne može privesti kraju bez hapšenja preostalih bjegunaca Vilović je kazao da u tom kontekstu Hrvatska pozdravlja hapšenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Mladića optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, ali se ne prisjeća samo žrtava u Bosni i Hercegovini nego i onih u Škrabrnji, Zadru, Šibeniku, Vrlici, Sinju, Kijevu.

Hrvatsko je pravosuđe provelo više postupaka za ratne zločine protiv Mladića koji je u vrijeme rata u Hrvatskoj bio načelnik štaba 9. korpusa JNA u Kninu. Županijski sud u Šibeniku osudio ga je na 20 godina zbog napada na Kijevo 1991. godine, a teretilo ga se i za napade na civilne ciljeve na priobalnim područjima uključujući općine Šibenik i Zadar te raketiranje Požege s područja BiH, kao i za zapovijed za rušenje brane i hidroelektrane Peruča.