Regija
36

Mladi i stari iz cijele Evrope danas na Titovom grobu u Beogradu

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Poštovaoci Josipa Broza Tita, danas, 34 godine nakon njegove smrti, obilježavaju Dan mladosti - dan koji se u tadašnjoj državi proslavljao kao rođendan "doživotnog predsjednika". Iako je broj posjetilaca proteklih godina bio mnogo veći, na Titovom grobu, u Kući cveća, danas se okupilo blizu 1.500 ljudi.

U mnogim gradovima nekadašnje SFRJ danas je obilježen Dan mladosti.

Veliki broj ljudi, i starih i mladih, okupio se danas u Beogradu da spusti cvijeće na grob doživotnog predsjednika. Veliki broj roditelja doveo je svoju djecu, a mnogi su komentarisali da su vjerovatno poplave uslovile da ove godine u Kuću cvijeća dođe manji broj ljudi, objavio je Blic.

"Malo sam razočaran što je došlo ovako malo ljudi. Ovdje sam svake godine i nikada ih nije bilo manje. Pretpostavljam da su za to krive poplave koje su napravile haos cijeloj regiji, pa zato nema mnogo stranaca kao ranije", rekao je Vladislav Stojanov (74) iz Beograda.

Međutim, bilo je i onih kojima su poplave uništile dom, ali su ipak odvojili vrijeme da odaju počast Titu.

"Kuća mi je poplavljena i danima već pomažem komšijama da očiste sve što je voda uništila, ali ovo nisam mogao da propustim. Svake godine 4. i 25. maja dođem na Titov grob i nikakva me poplava ne bi zaustavila da dođem", kaže kroz osmjeh Vlastimir Jevtić iz Lajkovca.

Titov rođendan narod proslavlja ovog dana, iako je on zapravo rođen 4. maja.