Regija
0

Mitropolit Jovan: Papa prije posjeta Srbiji mora u Jasenovac

FENA
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Jovan u nedjelju je za novosadski list "Dnevnik" izjavio kako bi "bilo dobro da papa Benedikt XVI. dođe u posjet Srbiji, ali da prije toga mora posjetiti Jasenovac".

"Ja mislim da bi se Papa prije toga morao pokloniti sjenama stradalnika u Jasenovcu, kao što je prigodom posjeta Poljskoj odao poštu i žrtvama Auschwitza", rekao je mitropolit Jovan.

Rekao je i kako je "očekivao da će Papa posjetiti Jasenovac, nakon što je kardinal Josip Bozanić to učinio". Dodao je kako bi on, da je na mjestu političara, prešao preko svih zapreka ako bi Papin posjet donio korist Srbiji, naglasivši kako "ne treba sumnjati da bi koristio".

"U Hrvatskoj se mnogo toga promijenilo od nesretnih ratnih godina", ocijenio je on. "Predsjednik (Ivo) Josipović je obrazovan čovjek i u svojim je izjavama u osnovi veoma pomirljiv. Na istim je pozicijama i aktualna vlada na čelu s premijerom (Zoranom) Milanovićem, i oni govore i djeluju u pravcu stvaranja značajno drugačijih prilika od onih koje smo imali devedesetih", kazao je mitropolit Jovan.