Strahuju da bi mogao pobjeći
1

Miroslavu Miškoviću produžen pritvor za još 30 dana

FENA
Miroslav Mišković (Foto: Arhiv/AFP)
Miroslav Mišković (Foto: Arhiv/AFP)
Specijalni sud u Beogradu produžio je u petak za još 30 dana pritvor vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću i predsjedniku Skupštine akcionara PZP Niš Dejanu Jevtiću, izjavila je glasnogovornica suda Maja Kovačević.

Istom odlukom krivično vanpretresno vijeće suda ukinulo je pritvor i odlučilo da se u daljem toku istrage sa slobode brane bivši direktor PZP Niš Zoran Mihailović, direktor Šer korporacije Risto Ristić i procjenitelj Konzita Raša Zdravko jer su prestali razlozi za njegovo pritvaranje, precizirala je Kovačević.

Prema njenim riječima, po današnjoj odluci suda onima kojima je produžen, pritvor može da traje do 10. februara.

Sa slobode se brane, odnosno pritvor nije ni određen, bivšem direktoru PZP Niš Milutinu Gaševiću, bivšem akcionaru PZP Niš Zoranu Kaitoviću i direktoru Delta brokera Predragu Filipoviću. Njima su na početku istrage oduzeti pasoši i zabranjeno im je da napuštaju mjesto boravišta.

Tužilaštvo za organizirani kriminal sprovodi istragu protiv svih njih zbog sumnje da su zloupotrebom položaja izvlačili novac iz putarskih preduzeća i sebi pribavili korist od oko 30 miliona eura.

Mišković i ostali uhapšeni su 12. decembra i otada se nalaze u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Krivično vanpretresno vijeće za najviše 30 dana ponovo će preispitati razloge za pritvor koji po Zakoniku o krivičnom postupku može da im produži za do još mjesec dana.

Ukoliko i poslije tri mjeseca ostanu iza rešetaka, ZKP predviđa da o daljem produženju pritvora odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, sve do podizanja optužnice koja u tom slučaju mora da uslijedi u roku od šest mjeseci od pritvaranja osumnjičenih.

Miškovićima i Đuraškoviću pritvor je određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će tokom istrage uticati na svedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Saslušanje svjedoka u istrazi protiv Miškovića i ostalih osumnjičenih nastavlja se sljedeće sedmice u Tužilaštvu za organizirani kriminal.

Kada se saslušaju svi svjedoci, Miškoviću će ostati kao razlozi za pritvor opasnost od bjekstva i uznemirenje javnosti. Opasnost od bjekstva mogao bi otkloni polaganjem jemstva, a posljednji razlog cijenit će sud s obzirom na okolnosti cijelog procesa.

Miškovići i Đurašković se terete da su, od 2005. do kraja 2010. godine, kao suvlasnici u privatizovanom Preduzeću za puteve Niš, a preko njega i suvlasnici više preduzeća za puteve - Beograd, Kragujevac, Vranje, Srem put, Bačka put i drugih, neosnovano iz tih preduzeća izvukli novac i imovinu.

Osumnjičeni su od zajedničkog posla zaradili oko 30 milioina eura, od čega je Marku Miškoviću pripalo od 17 do 19 miliona eura, Đuraškoviću 10 miliona eura, a preduzeću Hemslejd 1,2 miliona eura.