Regija
8

Miro Cerar: Postavit ćemo ogradu na granici s Hrvatskom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Slovenski premijer Miro Cerar potvrdio je danas nakon 14 sati ono o čemu se nagađalo već danima - Slovenija će na granici s Hrvatskom postaviti ogradu.

"U sljedećim danima ćemo na schengenskoj granici, dakle i na granici s Hrvatskom, uvesti tehničke mjere zaštite granice i barijere, što uključuje i ogradu koja će usmjeravati izbjeglice prema prijelaznim tačkama. O svemu sam razgovarao s premijerom Zoranom Milanovićem, a granica ostaje otvorena", izjavio je Cerar novinarima, prenosi Index.hr.

Kazao je da ne može otkriti više detalja, jer se radi o povjerljivim informacijama te da se radi o "standardnim mjerama". Nije htio niti odgovoriti na pitanje novinara o tome koliko će Slovenija primati izbjeglica iz Hrvatske na dan.

"Na dan će primati toliko imigranata koliko možemo. Može se dogoditi neki dan bude veći. Bitno je da imamo neometan protok. Premijeru Milanoviću sam rekao da uvodimo tehničke barijere za sprječavanje raspršivanja i da ćemo nastaviti surađivati oko prihvata imigranata. Obojica smo se složili da je postavljanje barijera znak da mislimo ozbiljno oko zaštite schengenske granice. Milanović je rekao je da će poštovati moje odluke. Nije bilo spornih tačaka", kazao je Cerar te dodao da će se pri podizanju ograde paziti da se ne "prejudicira granica na spornim tačkama".