Regija
0

Miloševićev sin oslobođen optužbi za premlaćivanje zbog zastare

FENA
Marko Milošević
Marko Milošević
Sin nekadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića Marko, zbog zastare je pravomoćno oslobođen optužbi za premlaćivanje Nebojše Sokolovića, pripadnika udruge koja se 2000. godine borila za svrgavanje Slobodana Miloševića s vlasti, objavljeno je u četvrtak u Beogradu.

Glasnogovornica prizivnog suda u Beogradu Mirjana Piljić, u izjavi koju prenose beogradski mediji, izjavila je da je taj sud potvrdio odluku suda u Požarevcu u prvostupanjskom postupku u studenom 2011., kojom se odbija tužba protiv Marka Miloševića zbog zastare.

Sinu nekadašnjeg srbijanskog predsjednika na teret se stavljalo da je zajedno sa svojim suradnicima i tjelohraniteljima u maju 2000. godine pretukao pripadnike udruženja "Otpora" Nebojšu Sokolovića, Momčila Veljkovića i Radojka Lukovića.

Postupak za napad na Veljkovića već je također zastario, dok je Luković u međuvremenu poginuo u saobraćajnoj nesreći. Sokolović i Veljković su najavili žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv Srbije jer je dopustila zastaru.

Srbijansko Visoko sudsko vijeće, čija je dužnost osiguranje i jamčenje neovisnosti i samostalnosti sudova i sudaca, kako navode mediji, razmatra inicijativu pripadnika "Otpora" za razriješenjem sutkinje iz Požarevca, jer ju smatraju odgovornom za odugovlačenje postupaka i oslobađanje Marka Miloševića. Slobodan Milošević umro je 11. marta 2006. godine od infarkta u svojoj ćeliji u pritvoru Haaškog suda, tokom suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na Kosovu i u Hrvatskoj, kao i za genocid u Bosni i Hercegovini.

Miloševićeva supruga Mirjana Marković Srbiju je napustila 23. februara 2003. godine, a sin Marko još u oktobru 2000. godine, neposredno nakon što je Milošević bio prisiljen priznati poraz na izborima za predsjednika SRJ. Oboje danas žive u Rusiji, a kći Marija u Crnoj Gori. Protiv Mirjane Marković pokrenut je sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja i za njom je raspisana potjernica, kao i za Markom Miloševićem, kojem se sudi u odsutnosti. Protiv njih se u Srbiji vodi više istraga, uključujući i sumnju za krijumčarenje cigareta, a oboje su dobili azil u Rusiji.