Milo Đukanović: Crna Gora će imati vlastitu pravoslavnu crkvu

Milo Đukanović: Crna Gora će imati vlastitu pravoslavnu crkvu
348
A. D.
14.2.2020. u 16:26
148
komentara
348

dijeljenja
Milo Đukanović: Crna Gora će imati vlastitu pravoslavnu crkvu Foto: EPA-EFE
Crnoj Gori je potrebno da ima sopstvenu pravoslavnu crkvu kako bi učvrstila svoj nacionalni identitet i suprotstavila se miješanju iz Srbije, rekao je za France Press predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
"SPC koristi vješt oblik manipulacije kako bi se vjerovalo da država želi da im oduzme svete relikvije, rekao je Đukanović i dodao da će crkve i pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vjernike.

"To je ucjena. SPC pokušava da koristi vjernike kao način pritiska na državu da bi odustala od zakona, odnosno da je prisili na kapitulaciju. To je apsolutno neprihvatljivo", ocijenio je crnogorski predsjednik.

Prema njegovima riječima, Crna Gora treba da ima sopstvenu crkvu kao način potvrđivanja svog nacionalnog identiteta 14 godina poslije sticanja nezavisnosti.

"Vođeni smo nespornom potrebom da usavršimo duhovnu, društvenu i državnu infrastrukturu kako bismo ojačali svijest građana o sopstvenom identitetu", rekao je on i dodao da bi u Crnoj Gori trebalo da postoji autonomna Pravoslavna crkva koja bi okupila sve pravoslavne vjernike, "kako pripadnike srpske tako i pripadnike crnogorske nacionalnosti".

"Varaju se moji protivnici ako misle da ćemo im učiniti uslugu i omogućiti im vlast bez izbora", rekao je on i dodao da će Crna Gora, koja je najviše napredovala u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, nastaviti put reforme.

"Mislim da ćemo moći da ispunimo svoje obaveze i da će Crna Gora moći da pristupi EU 2025. godine", rekao je on i dodao da pitanje datuma prijema nije prioritet, već je prioritet uspjeti u evropeizaciji crnogorskog društva.
Prijavi grešku


Komentari (148)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...