Za zločine u Ovčari
0

Mile Mrkšić prebačen u Portugal na odsluženje 20-godišnje zatvorske kazne

SRNA
Mile Mrkšić, bivši pukovnik Jugoslovenske narodne armije (JNA), prebačen je u Portugal gdje će služiti 20-godišnju kaznu zatvora za zločine protiv ratnih zarobljenika u hangaru u Ovčari u blizini Vukovara.

On je u to vrijeme bio pukovnik JNA i komandant Prve gardijske motorizovane brigade i Operativne grupe Jug, podsjeća se u saopštenju iz Haškog tribunala.

Bio je zadužen za sve srpske snage u oblasti, uključujući JNA, teritorijalnu odbranu i paravojne snage. Haški tribunal osudio je Mrkšića 27. septembra 2007. godine na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava, mučenja i okrutnog tretmana zatvorenika, kao i nehumanih uslova pritvora u hangaru Ovčara između 20. i 21. novembra 1991.

Mile Mrkšić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu 15. maja 2002. godine. U saopštenju se navodi da osobe osuđene pred Haškim tribunalom ne služe zatvorske kazne u pritvorskoj jedinici Tribunala, nego u onim zemljama sa kojima je Tribunal sklopio sporazum. Tribunal je do sada potpisao takav sporazum sa 17 zemalja.

Predsjednik Tribunala donio je odluku o prebacivanju Mrkšića u Portugal 26. januara 2012. godine. Od osnivanja prije 19 godina, Tribunal je osudio 161 osobu za ozbiljna kršenja humanitarnog prava na teritoriji bivše Jugoslavije između 1991. i 2001.

Postupci protiv 126 osoba su završeni, a trenutno su u postupku procesi protiv 35 optuženih.