O Bogu, Kantu i Komšiću
344

Milanović: Tuđmana bi bilo stid da vidi kakvu politiku provodi HDZ Hrvatske u BiH

S. M.
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović još jednom se osvrnuo na političku situaciju u Bosni i Hercegovini rekavši da bi se Franjo Tuđman stidio današnje politike HDZ-a Hrvatske prema BiH.

"Hrvatska je talac karijernih projekcija nekolicine ljudi. Egzistencijalne potrebe Hrvata u BiH se na ovakav bezočan način ignorišu. Učinit ću sve od sebe, iako sam ne mogu, da svi znaju o tome", rekao je Milanović.

Dodao je da moraju uraditi nešto za slabiji i blizak, ali isti narod.

"Tužno. Ljudi, neko vas gleda, vas vjernike gleda Bog, one koji ne vjeruju neki Kant ili nebeski zakon. Razmišljajte što radite", rekao je Milanović.

Zapitao se šta to prijeti Hrvatskoj njenoj dobrobiti, materijalnom statusu, položaju u međunarodnim organizacijama i da čvrsto stane u zaštitu Hrvata u BiH "bez oružja".

"Stoji strah dvojice ili trojice muškaraca srednjih godina da u Komisiji neće moći dobiti visoki posao koji ga zanima. To je moralna katastrofa. Ovo što se događa u BiH je ponižavajuće, pitanje državnog dostojanstva, da te nitko ne šiša ni za suhe šljive. A to su građani EU i NATO-a, barem njih pola miliona", rekao je Milanović.

U nastavku je komentarisao i najavu Željka Komšića da će se opet kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

"Komšić opet ide za člana Predsjedništva, može li netko zamisliti veću uvredu od toga? Ne mogu Hrvati biti u strahu da će ih bošnjačka glasačka mašinerija osakatiti u Parlamentu. To me obezdušuje, vidim da je ljudima svejedno. E, meni nije", kazao je Milanović.

Na kraju je kritikovao i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

"I šta, doći Urusula von der Leyen da kaže (Hrvatima) da će biti pokopani u limenom lijesu, a da neće biti bačeni u vatru?! Tuđmana bi bilo stid, iako neke stvari nije radio dobro. On je tvrdoglavo branio interese Hrvatske u BiH. Ne kao okupator već kao neko ko je bio svjestan šta je hrvatski interes", poručio je Milanović