Regija
0

Milanović svjedoči u sporu Bandića i HTV-a

FENA
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Hrvatski premijer Zoran Milanović i zatvoreni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu su se susreli u sudnici Općinskog građanskog suda, gdje će premijer biti ispitan kao svjedok u parnici u kojoj Bandić od HTV-a potražuje 120.000 kuna odštete zbog prenošenja Milanovićevih izjava kojima ga je navodno oklevetao i uvrijedio.

Pred sutkinjom Zorkom Čačić Zagrajski premijer je na pitanje trebali li mu pustiti spornu snimku zbog koje je Bandić tužio HTV kazao da nema iskustva s takvim stvarima te da je na sud došao jer mu je dužnost svjedočiti. Potom je u sudnici puštena snimka intervjua u kojoj Bandića povezuje s pričama o korupciji i klijentelizmu.

Milanović je u tom postupku trebao svjedočiti još početkom septembra kada je nedolazak ispričao službenom spriječenošću na što ga je sutkinja, pod prijetnjom novčane kazne od 2.000 kuna, pozvala da premijerske obveze uskladi sa sudskim.

No, u međuvremenu je Bandić uhapšen i zadržan u istražnom zatvoru pa je na sud dovezen iz Remetinca u pratnji trojice pravosudnih policajaca koji ga čuvaju i u sudnici. S Milanovićem je na svjedočenje, koje je izazvalo velik interes javnosti, došao službeni tjelohranitelj.

Bandić HTV-u zamjera što se ni jednim komentarom nije ogradio od Milanovićevih "sramotnih izjava" što, kako tvrdi, pokazuje da se slažu s iznesenim mišljenjem. No, advokat HTV-a Emil Havkić pojašnjavao je kako je HTV "u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom" pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija. Advokat je tvrdio da bi bilo kakvo ograđivanje od izjava političara bilo protivno slobodi medija i praksi Evropskog suda za ljudska prava jer se medije tako uvlači u političke odnose između različitih političkih opcija i stavova.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava ranije je donijeta nepravomoćna presuda protiv RTL-a koji Bandiću mora platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima. Osim RTL-a Bandić je tužio nekoliko drugih medija i novinare koji su prenijeli premijerovu izjavu.