Zadržati fokus
512

Milanović poredao prioritete: Izborni zakon u BiH pa onda invazija Rusije na Ukrajinu

S. M.
Foto: Pixsell/Robert Anić
Foto: Pixsell/Robert Anić
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je danas poziciju svoje zemlje prema ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekavši da hrvatski vojnici neće ići dalje od Mađarske.

"Sankcije su najoštrije do sada, ali nažalost ne mogu zaustaviti napredovanje ruske vojske i kao sve sankcije do sada, to su samo sankcije, nažalost, ne djeluju", rekao je Milanović.

Ponovio je da Ukrajina ne treba ući u NATO, ali da takva mogućnost ne opravdava rusku agresiju. Dodao je da je spreman da hrvatski vojnici budu raspoređeni u Mađarsku, ali ne dalje.

"Mogu samo izraziti čuđenje da se u ovako vanrednoj situaciji, ozbiljnoj situaciji, ne opasnoj po Hrvatsku, to želim poručiti hrvatskim građanima, da se samit NATO-a koji je navodno, a ja kažem i svarno, važna organizacija, saziva telefonski preko videokamere, da se nije mogao sazvati sastanak u Briselu. To ne ostavlja dojam ozbiljnosti", kazao je Milanović.

Govorio je i o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Ja sam neke ljude morao nagovarati godinu da se na dnevni red Vijeća za nacionalnu sigurnost kao tačka, podtačka dnevnog reda stavi status i oduzimanje i gaženje prava Hrvata u BiH", istakao je Milanović.

Dodao je da je Ukrajina važan problem, ali Hrvatska treba sačekati da vidi šta se događa, pa da se onda sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Istakao je da Gruzija isto tako ne treba biti primljena u NATO.

"To je Zapad radio u više navrata, ljudima obećavao i dovodio ih u nemoguću poziciju. Ono što Zapad i Brisel rade Tirani, Podgorici pa i Sarajevu, na neki način je neodgovorno zavlačenje, govorenje poluistina, stvaranje iluzije, odnosno deluzije da će se nešto dogoditi, a te zemlje ili nisu otvorile nijedno poglavlje ili su ih otvorile nekoliko. Ako ćemo lagati te države, onda je bolje da nikome ništa ne obećavamo", rekao je Milanović.

Na pitanje novinara na koga se odnosila izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da bi regionalne sile mogle iskoristiti ovu situaciju, Milanović je kazao da je Plenković vjerovatno mislio na Srbiju.

"Šta će napasti Srbija. Kosovo? Takvi vas napasti ne mogu. Čime, pištoljima na vodu?", rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske smatra da je Srbija u delikatnoj situaciji, jer ne zna kako da se postavi prema potezu Rusije, jer ako prizna novo stanje, ugrozit će svoju argumentaciju po pitanju Kosova.

Dodao je da su sve velike države potencijalni monstrumi.

"Treba shvatiti da Rusija nije Srbija. Rusija nije ni Francuska, to je puno veće i drugačije od nas. Naprosto je tamnije, nije demokratsko, druga su pravila života, a mi moramo gledati da čuvamo svoj način života", smatra Milanović.

Rekao je da ne želi da se zaboravi ono što se dešava u BiH, a to je Izborni zakon i "opstrukcija izborne reforme".

"Promjene su nužne da bi Hrvati mogli funkcionisati kao politički narod, ne rasa, već politički narod. Dakle suosjećam s Ukrajinom, ali ovo o čemu govorim su naši vitalni interesi. Tu također očekujem solidarnost, tu neće biti pucnjave, neće biti rata, neće biti ubistava, ali će biti bezobrazne osptrukcije i džeparenja. S jedne strane me to brine, jer ne želim da se izgubi fokus, vremena nema. To je za Hrvatsku trenutno veoma važna politička tema ", zaključio je Milanović.