Nakon mnogih reakcija
78

Milanović pojasnio izjavu da je Srbiji oteto Kosovo: Ovo im se sad neće svidjeti

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je nedavno podigao veliku prašinu u javnosti nakon što je izjavio da je Kosovo oteto. Sada je pojasnio svoju izjavu.

Prilikom konferencije za novinare koju je održao nedavno, Milanović je rekao: "Dok ne shvatite da Srbija i Rusija nisu isto? To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Kosovo smo pripojili. Mi i međunarodna zajednica. Anektirano je od Srbije. Ko je to učinio osim nas? Jesmo li priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego cijelog koncepta".

Nakon toga su mnogi reagovali zbog ovakve izjave, a i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je bio iznenađen izjavom.

Prilikom današnje posjete slovenske predsjednice Zagrebu, obratio se Zoran Milanović pojasnivši tu izjavu. Rekao je da nije ništa netačno rekao, ali da to ne znači ne Kosovo ne treba imati samostalnost.

"Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu. Mogao sam reći drugačije - da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo izuzeto iz Srbije, ali valjda se svi slažemo da je Kosovo bilo dio Srbije", rekao je Milanović.

Dodao je da nikoga ne mora uvjeravati u svoju privrženost kosovskim Albancima te pozvao države koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Također je rekao da će i sama Srbija to u konačnici morati da uradi.

"Situacija u Ukrajini početak je kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica", kazao je.

Srbijanskim tabloidima koji su pozitivno reagirali na njegovu izjavu o otetom Kosovu, Milanović je odgovorio naslovom humoristične serije Larryja Davida: "Bez oduševljenja molim" (Curb your enthusiasm). Ovo im se sad neće svidjeti, napomenuo je.