Nova TV debata
806

Milanović optužio Kolindu: Upropastili ste odnose sa Sarajevom, svakom pričate šta mu se dopada

A. P.
Foto: PIXSELL
Foto: PIXSELL
Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) i Zoran Milanović (SDP) večeras su se našli na novoj TV debati uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Ovoga puta govorili su uživo na HTV-u, a među temama svakako se našla i Bosna i Hercegovina.

Milanović je optužio Grabar-Kitarović da vodi politiku na kafanskom nivou i da je upropastila odnose sa susjednim zemljama, a da gaji povjerenje u kontroverznog mađarskog premijera Viktora Orbana.

Na pitanje o burnim reakcijama koje stižu iz Sarajeva na njene komentare o islamističkom terorizmu i ekstremizmu, aktuelna hrvatska predsjednica koja se bori za drugi mandat kazala je: "Bosna i Hercegovina danas je država u kojoj se miješaju različiti utjecaji. To prepoznaju mnogi, uključujući EU, Macron je govorio o tome. S tim problemom se treba suočiti, a ne ga negirati. Vratili su se borci iz iraka, Sirije i drugih dijelova sa svojim porodicama. BiH treba pomoći da zajedno s Hrvatskom i drugim državama EU da kroz razmjenu informacija u obavještajnom sektoru rješavamo takva pitanja".

U replici Milanović je optužio za pogoršanje odnosa sa BiH.

"Odnose sa Sarajevom ste upropastili, upravo na ovom primjeru, mada su vas nazvali 'kraljicom Balkana'. Ja bih na vašem mjestu držao do toga", kazao je SDP-ov kandidat.

Također je optužio da su "odnosi sa Slovenijom nikakvi", sa Vučićem "famozni", a da su dobri sa Orbanom.

Na pitanje predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju za Hrvatsku, Milanović je kazao: "Predstavljaju prijetnju za svakoga u Evropi, međutim, pitanje je koliko je ta prijetnja izražena".

On je dodao da su "džihadisti u BiH realnost".

"Tu je zemlja u kojoj je puno muslimana, ljudi odlaze u borbu na Bliski istok i vraćaju se indoktrinirani. Tu ne pomažu standardne mjere provedbe zakona, kaznenog progona, već zahtijeva usku saradnju sigurnosnih službi zemalja u regiji. Ali da je gospođa Kitarović svojim nesmotrenim pričama, jer svakom priča što mu se dopada, pa tako i u Izraelu, pokvarila odnose sa zemljom u kojoj su većinom muslimani, a ta je zemlja susjedna, to je tačno", kazao je Milanović.

Njegova oponentica je kazala da nema problema sa muslimanima i Bošnjacima i da ih poštuje.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj zakazan je za nedjelju, 5. januar.