Povlače se proizvodi
38

Milanović o slučajevima trovanja pićem u Hrvatskoj: Napravili su ozbiljnu grešku i platit će

A. L.
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je danas slučajeve trovanja u ovoj zemlji nakon konzumacije gaziranih napitaka Römerquelle i Coca-Cole.
"Mislim da niko neće piti tu vodu za početak", rekao je Milanović, istaknuvši da će proizvođač platiti odgovarajući cijenu i da će im trebati vremena za povratak na tržište.

"Zaribali su. Znam, to zvuči jako blago onome ko je nastradao od toga, ali to je ozbiljna greška i bit će plaćeno", dodao je.

Na pitanje jesu li institucije trebale ranije obavijestiti javnost, nakon što su dobile saznanja o prvom slučaju u Rijeci, Milanović je rekao da ne može komentirati postupanje nadležnih tijela, ali smatra da bi takva informacija trebala odmah biti podijeljena s onima koji trebaju upozoriti javnost.

"U stvari, mi ne znamo imali li u opticaju i cirkulaciji još takvih otrovnih proizvoda. To je opasno po život", poručio je predsjednik Hrvatske.

Nakon incidenta počelo je povlačenje pojedinih gaziranih pića s polica hrvatskih trgovina. Interna istraga pokrenuta je i u austrijskoj Coca-Coli gdje se nalazi punionica Romerquelle.

U cilju zaštite javnozdravstvenog interesa i zaštite zdravlja ljudi, odnosno postojanja sumnje da hrana nije sigurna, a u skladu s Zakonom o hrani u Hrvatskoj sanitarna inspekcija je trgovačkim društvima privremeno zabranila stavljanje na tržište i naredila povlačenje suspektnih proizvoda.