Dva profila, jedna ideja
520

Milanović nastavio gdje je stala Kitarović, falsifikat o nastanku BiH naljutio historičare

I. Č.
Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović (Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL)
Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović (Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL)
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je uoči obilježavanja 25. godišnjice operacije "Oluja", pored ostalih kontroverznih izjava, da je Bosna i Hercegovina država nastala na dogovoru triju naroda. Njegova izjava naljutila je historičare koji su je okarakterisali kao povijesni falsifikat.

Historičar Husnija Kamberović, profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, izjavio je za Klix.ba da Dejtonskim mirovnim sporazumom nije stvorena nova država, već da su Bosna i Hercegovina i njeni narodi stariji od Dejtonskog sporazuma.

"Svi su oni tokom povijesti razvijali Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu. Ni u jednom dokumentu kojim je 1995. završen rat se ne navodi da Srbi, Hrvati i Bošnjaci stvaraju BiH. Ni u Dejtonskom sporazumu, ni u Ustavu kao sastavnom dijelu sporazuma, nigdje se ne navodi da se stvara nova država, nego se govori o kontinuitetu države Bosne i Hercegovine, a Srbi, Hrvati i Bošnjaci se spominju kao konstitutivni, ali se spominju i Ostali i Građani koji imaju sva prava u BiH. Bosna i Hercegovina je kao država u svojoj povijesti bila različito teritorijalno organizirana, a posljednja teritorijalna organizacija, a ne nova država, napravljena je 1995. godine", rekao je Kamberović.

Profesor Kamberović napominje da je Zoran Milanović predsjednik Republike Hrvatske i da bi se u Bosni i Hercegovini napokon trebalo shvatiti da drugi ne vode politiku u skladu sa našim očekivanjima.

"U tom smislu su i ove najnovije Milanovićeve izjave. Ali, ipak, valja naglasiti da svi koji su pravomoćno osuđeni u Haagu, ali i pred drugim sudovima, jesu ratni zločinci, i da tu nema nikakve razlike da li su u pitanju Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Albanci ili bilo koje druge nacije. U ovom konkretnom slučaju, Milanović odlikuje oficira HVO koji je optužen (ne i osuđen) za ratne zločine. Milanović u skladu sa svojim ovlastima sigurno želi odlikovati oficira koji je komandovao jedinicma koje su doprinijele pobjedi u Oluji, ali bi bilo dobro i da se zauzme da svi optuženi za ratne zločine budu izvedeni pred sud", istakao je Kamberović.

Profesor Kamberović se osvrnuo i na Milanovićevu tvrdnju da su Hrvatima u BiH neka prava "ukradena", kazavši da nije bilo nikakvih krađa.

"Čak ni izbor članova Predsjedništva se nije promijenio u odnosu na Dejtonski Ustav, ali mi svjedočimo da HDZBiH i neke druge isključivo hrvatske političke stranke, kao i neke druge udruge i pojedinci, stalno potežu pitanje položaja Hrvata u BiH. O tome konačno treba otvoriti ozbiljan dijalog u bosanskohercegovačkom društvu kako bi se to pitanje jednom definitivno raščistilo. Dokle god se o tom pitanju ne otvori temeljita rasprava, u koju moraju biti uključeni svi – ostavlja se prostor za razne manipulacije, a jedino nacionalne političke elite od toga imaju korist", kazao je Kamberović.

Na kraju razgovora je kazao da predsjednik Hrvatske nije historičar, nego političar.

"Milanović ne piše doktorat iz povijesti, nego se bavi politikom i drži političke govore. Na historičarima je da ukazuju na povijesne falsifikate, koje političari često čine, a političarima, posebno liderima ovim naših malih država, bi bolje bilo da vode politiku smirivanja strasti i građenja međusobnog povjerenja i saradnje. Svađe nas neće nigdje dobro odvesti", zaključio je profesor Husnija Kamberović.