Poruke iz Zagreba
25

Milanović: Borrell je odbio zahtjev Hrvatske da učestvuje u vojnoj misiji u Bosni i Hercegovini

T. K.
Foto:  Marko Lukunic  /Pixsell
Foto: Marko Lukunic /Pixsell
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović govorio je danas u Kući Evrope u Zagrebu, poručivši, između ostalog, i da je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell odbio zahtjev Hrvatske da učestvuje u misiji Althea u Bosni i Hercegovini.
"Borrell je odbio zahtjev Hrvatske da učestvuje u vojnoj misiji Althea u Bosni i Hercegovini", naveo je Milanović.

Milanović je poručio da je njegov dopis i odgovor na ova pitanja "pun laži". Predsjednik je dodao da EU "pati, što je teško izlječivo, od hroničnog manjka demokratije i odgovornosti".

"Borrell je opterećen takvim aferama da u mojoj vladi ne bi mogao biti ministar, a u Plenkovićevoj ne znam. Kao ni (predsjednica Evropske komisije) Ursula von der Leyen", dodao je.

Podsjećamo. U više navrata je Milanović insistirao na tome da Hrvatska kao punopravna članica NATO-a ima pravo biti dio takve misije u BiH.

Također, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je pisao šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu kako bi "jedinstvo saveza moglo biti ugroženo" ukoliko Hrvatska ne pošalje svoje vojnike u mirovnu misiju u BiH.

Na takve prijedloge žestoko je reagovao član predsjedništva BiH Željko Komšić te je pisao glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. U pismu koje je Komšić poslao stoji da Hrvatska ne može biti dio međunarodnih mirovnih snaga jer je bila aktivni sudionik rata u BiH.

Istaknuo je tada da je hrvatskom vojnom i političkom vodstvu "presuđeno na Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu kao dijelu udruženog zločinačkog poduhvata" što je logičan razlog da Hrvatska ne bude dio misije.