Boris Tadić
0

'Mesićevo pomilovanje ratnog zločinca je anticivilizacijski gest'

SRNA
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Boris Tadić (Foto: Reuters)
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je potez predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da pomiluje ratnog zločinca Sinišu Rimca antievropski i anticivilizacijski gest koji se ničim ne može pravdati.

"Kada odlazeći predsednik Hrvatske pomiluje zlikovca koji je ubijao srpsku decu samo zato što su druge nacionalnosti, onda je to čin za svaku osudu i duboko antievropska i anticivilizacijska odluka s onu stranu razuma", rekao je predsjednik Tadić.

   On je istakao da je zadatak svih zemalja regiona da potpuno sarađuju sa Haškim tribunalom, a to podrazumijeva i da ratni zločinci koji su procesuirani pred domaćim sudovima dobiju zasluženu kaznu, saopštila je Pres-služba predsjednika Srbije.

   "I ta kazna mora biti zadovoljenje pravde i nevinih žrtava, a nikako ne bi smela da bude umanjivana ili poništavana diskrecionim odlukama koje suštinski relativizuju zločin i obeskrivljavaju najstrašnije zločince", rekao je Tadić.

   On smatra da je odluka hrvatskog predsjednika za svaku osudu i žaljenje.

   "Ta odluka je još jedna u nizu, u koji spada i današnja poseta Prištini, kojima Mesić na veoma efikasan način kvari odnose sa Srbijom ostavljajući ozbiljan i nepotreban teret svom nasledniku", zaključio je predsjednik Srbije.

   Predsjednik Hrvatske pomilovao je juče Sinišu Rimca osuđenog na osam godina zatvora zbog ubistava Srba u Pakračkoj poljani.
   Rimac je poznat i po umiješanosti u ubistvo srpske porodice Zec u Zagrebu u decembru 1991. godine. On je priznao da je ubio 12-godišnju djevojčicu Aleksandru Zec u noći kada su ubijeni i njeni roditelji Marija i Mihajlo.