Hrvatska
0

Mesićeva slaba tačka - skandalozna pomilovanja

SRNA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Pomilovanja su slaba tačka hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, koji je takvim odlukama u protekla dva mandata izazvao više skandala, piše zagrebački "Jutarnji list".

Usprkos protivljenju Ministarstva pravosuđa, Mesić je smanjio kaznu Stjepanu Grandiću, osuđenom za zločine počinjene u Gospiću, a milostiv je bio i prema Krunoslavu Marčinku, osuđenom za malverzacije u Glumina banci, i Anti Lovriku, vozaču Ivana Milasa i Martina Špegelja.

Zagrebački list navodi da se očekuje da bi do kraja mandata Mesiću trebalo da stigne i molba za pomilovanje Hrvoja Petrača, osuđenog na šest godina zatvora za podstrekavanje na otmicu sina generala Vladimira Zagorca i na godinu i osam mjeseci zatvora za iznudu preduzetnika Miroslava Matkuna.

"Mesić je tu u teškoj poziciji, jer je javnost 'osjetljiva' na sve vrste kriminala, pa puštanje Petrača na slobodu ne bi bilo dobro primljeno. Osim toga, Mesić bi bio prozivan da je milostiv prema osobi koja mu je slala kartone vine na pobjedničku večeru u prvoj predizbornoj kampanji i s kojom je slavio svoj rođendan u restoranu. Naravno, sve u vrijeme dok je Petrač bio rado viđen gost u političkim krugovima", piše "Jutarnji list".

Neva Šibl, šef Komisije za pomilovanje predsjednika Hrvatske, ranije je izjavila da je Petračeva molba za pomilovanje zaprimljena, a da od Mesića zavisi hoće li joj biti udovoljeno ili ne.

Za sada, navodi zagrebački list, nije poznato da li će Mesić do kraja mandata dobiti i zahtjev za skraćenje kazne Mirka Norca, osuđenog za ratne zločine nad Srbima u Gospiću. 

Mesić je ranije najavio da će razmotriti Norčev zahtjev o pomilovanju ukoliko ga ovaj uputi.
Od Mesića je do sada milost tražilo 1.500 osuđenika, a riješeno je više od 400 zahtjeva.