"Globus"
0

Mesićeva izjava o napadu na RS usporiće Hrvatsku ka EU

Sarajevo-x.com
Izjava aktuelnog predsjednika Hrvatske Stipe Mesića kako bi poslao vojsku na koridor kod Brčkog ukoliko bi premijer RS-a Milorad Dodik proglasio referendum o otcjepljenju, mogla bi značajno usporiti put naših zapadnih susjeda ka EU, upozorava zagrebački "Globus" u novom broju.

Analitičarka "Globusa" Ines Sabalić kaže kako je Mesićeva izjava u Bruxellesu negativno odjeknula, iako se niko nije službeno oglasio jer je, smatra, očigledno postojao dogovor da se situacija smiri i dedramatizira.

"Mesićeva izjava štetna je jer već godinama, pored dominantne teze da Hrvatsku treba primiti, također postoji ranije gotovo nevažna teza da Hrvatsku nikako ne treba primiti dok BiH nije sređena. Međutim, s kim god ovdje pričate hvata ih crni očaj zbog Bosne, ovako ne ide, a ne znaju što bi dalje. Ali, sigurno ništa u smislu što je spominjao Mesić", piše Ines Sabalić.

Dodaje kako bi u slučaju bilo kakvog neželjenog razvoja u BiH put Hrvatske ka EU bio zaustavljen na neodređeno vrijeme te predviđa da će Mesićeva izjava vjerovatno povećati i zahtjeve EU da Hrvatska prije primanja riješi sva otvorena pitanja sa susjedima, posebno kad su granice u pitanju.