Regija
841

Mesić: Dok Srbija ne prizna odgovornost za zločine ne možemo graditi bolju budućnost

Razgovarao: Semir Hambo
Stjepan Mesić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Stjepan Mesić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u razgovoru za Klix.ba komentarisao je trenutne odnose među državama bivše Jugoslavije, još uvijek prisutne nacionalističke tenzije, te stvari koje nas trebaju ujediniti u nekoj boljoj budućnosti.

Na početku razgovora Mesić se kratko osvrnuo na rad nove hrvatske vlade, ističući da suštinski neće doći do promjene u odnosima prema BiH, ali dodaje da nova vlast možda previše naglašava da je dio EU, zanemarujući region.

"Za sada je teško ocijeniti rad nove hrvatske vlade, jer je rano, ali smatram da ova vlada nastavlja politiku prethodne vlade. Ipak, mislim da se previše naglašava da je Hrvatska dio Evrope, a zanemaruje se region. Pa do jučer je i Hrvatska bila dio zemalja koje su težile Evropskoj uniji", ističe Mesić.

Jasno je da zemlje regiona barem deklarativno iskazuju namjeru ka maksimalnom proširenju saradnje, održavaju zajedničke sjednice državnih vlada, ili ih najavljuju. Ipak, sva ranjivost odnosa zemalja bivše Jugoslavije primjetna je kada se spomenu ratne teme, poput nedavno aktuelnih presuda Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju.

"Ono što je činjenica jeste da je Hrvatska kratko i jasno poručila bh. Hrvatima da je BiH njihova domovina, da je njihov glavni grad Sarajevo i da unutar svoje zemlje trebaju tražiti svoja prava. Nažalost, tu poruku nismo dobili iz Beograda bh. Srbima. Nije dovoljna poruka srbijanskih vlasti o tome da su za jedinstvenu i cjelovitu BiH, a u svemu podržavaju Republiku Srpsku. Beograd mora poslati poruku Srbima u BiH da je to njihova domovina i da je Sarajevo njihov glavni grad. Kada dobijemo tu poruku, onda možemo graditi bolju budućnost", poručuje Mesić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

S obzirom na veliko iskustvo koje Mesić ima kao političar, kratko je komentarisao i trenutne odnose u Mostaru, gradu koji se suočava sa novim ispadima nacionalizma pritisnut političkim blokadama, evocirajući uspomene građana na najcrnji ratni period.

"Evidentno je da su određeni politički lideri opterećeni nekim ratnim linijama kada je u pitanju Mostar zbog čega imamo posljednje nacionalističke ispade u tom gradu. Politički lideri moraju shvatiti da je arhitektura našeg prostora završena, i da promjena granica i izdvajanja neće biti. Moguće je da određeni politički krugovi koriste situaciju u Mostaru kako bi skrenuli pažnju javnosti sa važnih tema. Jer ako ne možete riješiti problem, onda se obično upre prstom u nešto drugo dok se primarni problem ne zaboravi", kazao je Mesić u razgovoru za Klix.ba.

Bivši predsjednik Hrvatske čest je i rado viđen gost u BiH, a kako sam Mesić ističe u našoj zemlji se lijepo osjeća zbog čega ne propušta nijednu priliku za posjetu.

"Volim bosanske ljude jer su otvoreni i iskreni. To su ljudi koji su imali teške trenutke, ali su otvoreni i željni napretka i rada. Ipak, da bi stvari krenule nabolje nije sve do BiH, već i međunarodna zajednica mora poslati jasnu poruku, da oni koji su protiv BiH ne mogu biti na pozicijama vlasti. Kad se to dogodi stvari će krenuti nabolje. Mi na ovim prostorima možemo sarađivati, a za to je dokaz sport, koji je dobar primjer da se nacionalizam može pobijediti" naglasio je Mesić.

Na pitanje kada bi ponovo mogao birati da li bi se opet bavio politikom, Mesić odgovara da bi to vjerovatno ponovo bio njegov izbor.

"Politika je virus, a kada se tim virusom zarazite, ne možete se toga riješiti. Ono što je važno u politici jeste da političari rade za opće dobro, a danas to nažalost nije slučaj", zaključuje Mesić.