Regija
0

Maroko: Ukinuti zakon po kojem silovatelji mogu ženiti svoje žrtve

SRNA
Marokanski aktivisti pojačali su pritisak da se ukinu zakoni koji silovateljima omogućavaju da ožene svoje žrtve, nakon što se jedna 16-godišnja djevojka ubila.

Amina Filali progutala je otrov za pacove nakon što ju je pretukao prisilni muž, koji ju je ranije silovao.

Pokrenuta je peticija onlajn i zakazani su protesti za subotu protiv zakona, koji aktivisti, nazivaju "sramotnim".

Ovaj zakon omogućava "otmičaru" odnosno silovatelju maloljetne osobe da je oženi i tako izbjegne zatvor.

Grupe za prava žena kažu da se zakon koristi da opravda tradicionalnu praksu koja omogućava silovatelju da oženi svoju žrtvu i sačuva čast porodice žene.

"Član 475 je sramota za međunarodni imidž Maroka moderne i demokratske zemlje", rekla je za Bi-Bi-Si predsjednik Demokratske lige za prava žena /LDDF/ Fuzija Asuli. 

"U Maroku  zakon štiti javni moral, ali ne pojedinca", rekla je ona, dodajući da je zakon koji zabranjuje sve oblike nasilja nad ženama, uključujući silovanje u braku blokiran od 2006.
U konzervativnim dijelovima Maroka neprihvatljivo je za ženu da izgubi djevičanstvo prije braka, to je njena i sramota njene porodice, čak i ako je silovana.

Zakonska starosna granica za brak u Maroku je 18, osim ukoliko ne postoje "specijalne okolnosti", što je razlog zašto je Amina Filali na silu udata iako je bila maloljetna.

Filalijeva je iz malog mjesta Laračea, na sjeverju Maroka, u blizini Tangera.

Sudija može da preporuči brak samo ako su sve strane saglasne, ali aktivisti kažu da se vrši pritisak na porodicu žrtve da se izbjegne skandal.

 Otac Amine Filali pojasnio  je da su mu sudski zvaničnici, kada je prijavio silovanje kćerke, rekli da je uda. 

"Tužilac mi je rekao da udam ćerku i da sklopim ugovor", rekao je on.
Lokalni mediji javili su da se djevojka požalila porodici na loš tretman jednog muškarca koji ju je silovao, ali oni su je razbaštinili što je dovelo do samoubistva.

Očevici kažu da je njen muž bio toliko bijesan kad je vidio da je popila otrov da ju je izvukao za kosu na ulicu. Umrla je ubrzo poslije toga.

Formirana je i "Fejsbuk" stranica pod nazivom "Smi smo mi Amina Filali".

Aktivisti su zatražili da sudija koji je dozvolio brak i silovatelj butu zatvoreni.