Splitski mostarac
15

Markovina: Izbore je odradila HDZ-ova mašinerija, u Hrvatskoj se uspostavlja istinska ljevica

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Kad već ljevica nije imala snage za pobjedu, ovo je najmanje loš scenarij, kaže za nedjeljne izbore u Hrvatskoj Dragan Markovina. Ovaj rođeni Mostarac sa splitskom adresom, historičar i politički aktivista, za Klix.ba je komentarisao pobjedu Plenkovićevog HDZ-a, ali i druge rezultate općih izbora kod naših susjeda.
Markovina kaže kako su rezultati izbora, odnosno ovakav trijumf HDZ-a i potpuni potop SDP-a iznenadili mnoge, uključujući i njega, posebno iz razloga što su sve ankete sugerirale vrlo tijesan rezultat, što se HDZ-ova vlada gotovo raspala u mandatu i što im je glavni slogan kampanje "sigurnost" djelovao bizarno u novonastalim okolnostima povratka virusa.

"Međutim, očito je da je HDZ-ova mašinerija fantastično odradila izbore, da mnogi ljudi nisu vidjeli Bernardića na mjestu premijera, posebno u teškim vremenima koja dolaze i da im je SDP bio totalno neuvjerljiv, zbog čega su ili podržali Plenkovića ili masovno ostali kući. Imamo uostalom uvjerljivo najnižu izlaznost", smatra on.

Dodaje kako je, pored HDZ-a, najveći pobjednik izbora lijevo-zelena koalicija okupljena oko platforme Možemo, kojoj i sam pripada i koja je uz odličnu kampanju i kvalitetne liste s kredibilnim ljudima polučila nevjerovatan uspjeh osvojivši sedam mandata, istovremeno stavljajući SDP u dodatno nepovoljnu poziciju za eventualni oporavak.

"Sasvim je izvjesno da upravo gledamo uspostavljanje nove istinske ljevice, jednako kao što je ulazak autentičnih liberala oko Pametnog i STRIP-a u parlament jasan signal da se Hrvatska pomalo pretvara u Španiju u kojoj je na sličan način dokinut duopol dviju velikih stranaka", izjavio je.

Relativni pobjednik izbora je i Most, dodaje, koji je angažiranjem intelektualnih zvijezda desnice uspio spriječiti nestanak, dok je ekstremno desna koalicija okupljena oko Škore, unatoč solidnom broju mandata, zapravo poražena i gurnuta u geto, budući da Plenković može bez problema sastaviti vladu istog profila kao i dosadašnju.

"Kad već ljevica nije imala snage za pobjedu, ovo je najmanje loš scenarij koji postaje bolji kad mu pridodamo činjenicu da smo svjedočili izvjesnom nagovještaju kraja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića", zaključio je za Klix.ba Dragan Markovina.

Nakon svih prebrojanih glasova HDZ je osvojio 66 od 151 mjesto u Hrvatskom saboru. SDP-ov podbačaj od samo 41 osvojene fotelje "glavom je platio" predsjednik Davor Bernardić koji se jučer povukao s funkcije.