Regija
7

Mamić odjurio s optuženičke klupe usred suđenja

FENA
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Zdravko Mamić (Foto: AFP)
Šef Dinama Zdravko Mamić, uz povišene tonove, danas je napustio sudnicu na početku ponovljenog suđenja zbog vrijeđanja i klevetanja Ivice Crnića, advokata bivšeg igrača Dinama i hrvatske reprezentacije Eduarda da Silve usred ročišta u martu 2013.

"Ne mogu više ovo slušati, idem van, ovo nije pravda", rekao je Mamić i napustio sudnicu zagrebačkog Općinskog kaznenog suda. Poslije par minuta Mamić se vratio u sudnicu i pozvao svoju advokaticu Jadranku Sloković da i ona napusti sudnicu nakon čega su zajedno izašli van.

Mamićevom napuštanju rasprave prethodila je svađa s tužiteljem Crnićem koji je izmišljotinom nazvao Mamićevu tvrdnju da mu je Crnić na suđenju u martu 2013. rekao "zapamtit ćeš ti tko je Crnić". Šef Dinama potom je Crniću rekao da je "cirkusant", zbog čega Crnić razmišlja o novoj tužbi.

Iako se ročište moglo nastaviti bez prisustva Mamića i njegove advokatice, sutkinja je prekinula ročište i nastavak zakazala za 28. oktobar, kada bi advokati trebali iznijeti završne riječi.

Mamić se na početku ponovljenog suđenja još jednom izjasnio da nije kriv, ustvrdivši da je od prvog trenutka htio da se postupak završi u jednoj sekundi, mirenjem ili priznanjem, ali pošto mu to nije uspjelo odlučio se braniti, kakao je kazao, istinom. Ispričao je da se na nepravomoćnu presudu kojom je bio kažnjen s 350 dnevnih dohodaka ili 128.310 kuna žalio samo zbog "ekstremno visoke kazne".

Iznoseći obranu Mamić je ustvrdio da mu nije jasno zbog čega se Crnić smatra uvrijeđenim i oklevetanim jer se cijeli događaj odvijao u negativnom ozračju za njega i njegovu porodicu kada je u javnost iscurio tajni ugovor između Mamića, nogometaša Eduarda da Silve i Crnića.

U toj atmosferi se, po Mamićevim riječima, u javnosti govorilo da je ugovor 'iscurio' iz Ministarstva sporta kojem je na čelu bio Željko Jovanović i da je Crnić u to bio involviran.

Crnić je tužio Mamića jer ga je u sudnici nazvao "mišem, kretenom, monstrumom i tatinim sinom" koji "po instrukcije odlazi kod Jovanovića".

Mamić je zbog toga bio osuđen na novčanu kaznu, ali je zagrebački Županijski sud, odlučujući o žalbi ukinuo prvostepenu presudu, uz obrazloženje da nisu razgraničena kaznena djela klevete, uvrede i sramoćenja.

Izmijenjenom privatnom tužbom Crnić sada Mamića tereti za uvredu i klevetu, ali ne i za sramoćenje.