{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Makedonski predsjednik Trajkovski je ubijen"

S
29.4.2010. u 11:16
0
5
"Makedonski predsjednik Trajkovski je ubijen"
0
"Makedonski predsjednik Trajkovski je ubijen"
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Pokojni makedonski predsjednik Boris Trajkovski bio je žrtva smišljenog ubistva, tvrdi švicarski poslanik Andreas Gross.
Gross je ovo izjavio tokom rasprave u Parlametnarne skupštine Vijeća Evrope, reagujući na istupe nekolicine parlamentaraca, koji su upoređivali nedavnu pogibiju poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog sa smrću Trajkovskog i bivšeg generalnog sekretara UN-a Daga Hammarskjölda, piše skopski "Dnevnik".

"Trajkovski i Hammarskjöld bili su žrtve smišljenog ubistva tokom 2004. i 1961. godine. Ne treba upoređivati jednu avionsku nesreću sa nesretnim slučajem i njihovu krivicu treba tražiti na Zapadu, a ne na Istoku", naglasio je švicarski parlamentarac.

Na Grossovu tvrdnju reagovao je makedonski poslanik u Vijeću Evrope Igor Ivanovski, ocijenivši da je izjava švajcarskog poslanika neozbiljna, neodgovorna. Ivanovski smatra da je to Grossova lična manipulacija, jer je ranije u svom izveštaju tvrdio "da je riječ o nesreći, dok sada, bez ponuđenih dokaza, tvrdi drugo".

Gross je bio angažovan u istrazi o okolnostima pogibije Trajkovskog. Zanimljivo je da Gross, u posebnom izjveštaju, barem prema onom šta je procurilo u javnost, nije naveo da je riječ o smišljenom ubistvu Trajkovskog.

U svojim istupima Gross se pozivao na izjave žitelja sela Rotimlje u čijoj se je blizini srušio predsjednički avion, kao i na nalaze iz istrage.

Trajkovski je poginuo u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: