Andreas Gross
0

"Makedonski predsjednik Trajkovski je ubijen"

SRNA
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Mjesto pogibije Trajkovskog (Foto: Arhiv)
Pokojni makedonski predsjednik Boris Trajkovski bio je žrtva smišljenog ubistva, tvrdi švicarski poslanik Andreas Gross.

Gross je ovo izjavio tokom rasprave u Parlametnarne skupštine Vijeća Evrope, reagujući na istupe nekolicine parlamentaraca, koji su upoređivali nedavnu pogibiju poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog sa smrću Trajkovskog i bivšeg generalnog sekretara UN-a Daga Hammarskjölda, piše skopski "Dnevnik".

"Trajkovski i Hammarskjöld bili su žrtve smišljenog ubistva tokom 2004. i 1961. godine. Ne treba upoređivati jednu avionsku nesreću sa nesretnim slučajem i njihovu krivicu treba tražiti na Zapadu, a ne na Istoku",  naglasio je švicarski  parlamentarac. 

Na Grossovu  tvrdnju   reagovao je makedonski poslanik u Vijeću Evrope Igor Ivanovski, ocijenivši  da je   izjava švajcarskog poslanika  neozbiljna, neodgovorna. Ivanovski smatra da je  to  Grossova  lična manipulacija,  jer je ranije   u svom izveštaju tvrdio  "da je riječ o nesreći, dok  sada, bez ponuđenih dokaza, tvrdi drugo". 

  Gross  je  bio angažovan u istrazi o okolnostima pogibije  Trajkovskog.  Zanimljivo je  da Gross,  u   posebnom izjveštaju,  barem prema onom  šta je procurilo u javnost,  nije naveo   da  je riječ   o smišljenom ubistvu  Trajkovskog. 

 U svojim  istupima  Gross se   pozivao  na izjave žitelja sela Rotimlje u čijoj se je blizini srušio predsjednički avion, kao i na nalaze iz istrage. 

 Trajkovski je poginuo u avionskoj nesreći kod Mostara 26. februara 2004. godine. 
Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo".