Jedan se skrasio u BiH
79

Makedonski predsjednik o protjeranim ruskim diplomatima: NATO je potvrdio da su špijuni

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je u subotu da je odluka državnih vlasti o protjerivanju ruskih diplomata bila neizbježna. Kao što je od ranije poznato, jedan od protjeranih diplomata je utočište pronašao u Bosni i Hercegovini.
Pendarovski je u razgovoru za Glas Amerike na makedonskom jeziku rekao da država nije imala drugog izbora nego da ih deportuje.

"U protekle dvije godine, ne računajući posljednju trojicu, protjerali smo 18 ruskih diplomata koji su praktički imali status diplomata i bavili se špijunažom. U svim slučajevima, u svakom pojedinačnom slučaju od tih 18 i plus ova tri, naše službe su uz pomoć partnerskih službi iz NATO saveza do posljednjeg slova dokazale da su izašli izvan statusa koji im je dat kada su došli. u Makedoniju, pa nisu bili diplomati i zato su protjerani", kazao je Pendarovski.

Dodao je kako je očekivao reakciju Rusije ali da drugog izbora nije bilo

"Logično je da će odgovoriti recipročnim mjerama, ali drugog izbora kao država nismo imali. Sve nadležne službe u našoj zemlji, i one za vanjske obavještajne i one za unutarnje, imaju zajednički izvještaj o aktivnostima te trojice diplomata", dodao je Pendarovski.

Ruske diplomata Ilija Serov koji je protjeran iz Sjeverne Makedonije i Antona Sokolov, protjeran iz Hrvatske akreditovani su u ruskoj diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini

Ilija Serov je u ambasadi Rusije u Sjevernoj Makedoniji radio kao ataše za medije Ambasade Rusije u Sjevernoj Makedoniji.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije od 15. aprila precizirano je da su ruski diplomati protjerani na osnovu informacija prema kojima su obavljali aktivnosti suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. U saopćenju se ne navode imena diplomata, ali objave ruske bajkerske grupe otkrivaju identitet najmanje jednog od njih.

Ruskim diplomatima je dat rok od pet dana da napuste Sjevernu Makedoniju.

Godina dana nakon protjerivanja iz Skoplja, u maju ove godine Serov se pojavio na svečanom koncertu Sarajevske filharmonije u Vijećnici povodom Dana pobjede nad fašizmom, gdje su se nalazili predstavnici međunarodne zajednice i domaćih vlasti. On je tada već i na zvaničnoj diplomatskoj listi u BiH.