{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonska općina Petrovec uvrstila bosanski među zvanične jezike

S
20.3.2018. u 10:06
454
74
Makedonska općina Petrovec uvrstila bosanski među zvanične jezike
454
Makedonska općina Petrovec uvrstila bosanski među zvanične jezike
Foto: EPA-EFE
Skupština općine Petrovec u Mekodoniji donijela je odluku o uvođenju bosanskog jezika kao trećeg zvaničnog, uz makedonski i albanski, pišu skopski mediji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Zamjenik gradonačelnika općine Petrovec Elmi Kerimi izrazio je nadu da će njihov primjer slijediti sve općine na teritoriji Makedonije.

Općina Petrovec nalazi se u ravničarskoj kotlini jugoistočno od Skoplja i najvažnije je saobraćajno čvorište u Makedoniji, jer su na njenoj teritoriji smješteni Mađunarodni aerodrom Skoplje, kao i glavne željezničke i drumske raskrsnice.

Prema posljednjem popisu, na području općine živi oko 8.200 stanovnika, a Bošnjaci su treći po brojnosti, iza Makedonaca i Albanaca.

U Makedoniji živi oko 17.000 Bošnjaka ili 0,84 posto ukupne populacije.

U Makedoniji su do sada bile četiri trojezične oppćine - Gostivar, Vrapčište, Kruševo i Čučur Sandevo. Istovremeno, u 26 općina u službenoj upotrebi su dva jezika, a u 50 status zvaničnog jezika ima makedonski.

Makedonsko Sobranje prošle sedmice usvojilo je Zakon o upotrebi jezika kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik. Njegova primjena je, međutim, nezizvjesna, jer predsjednik države Đorđe Ivanov odbija da ga potpiše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: