{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonska općina Petrovec uvrstila bosanski među zvanične jezike

S
SRNA
20.3.2018. u 10:06
454
74
Makedonska općina Petrovec uvrstila bosanski među zvanične jezike
454
Makedonska općina Petrovec uvrstila bosanski među zvanične jezike
Foto: EPA-EFE
Skupština općine Petrovec u Mekodoniji donijela je odluku o uvođenju bosanskog jezika kao trećeg zvaničnog, uz makedonski i albanski, pišu skopski mediji.
Zamjenik gradonačelnika općine Petrovec Elmi Kerimi izrazio je nadu da će njihov primjer slijediti sve općine na teritoriji Makedonije.

Općina Petrovec nalazi se u ravničarskoj kotlini jugoistočno od Skoplja i najvažnije je saobraćajno čvorište u Makedoniji, jer su na njenoj teritoriji smješteni Mađunarodni aerodrom Skoplje, kao i glavne željezničke i drumske raskrsnice.

Prema posljednjem popisu, na području općine živi oko 8.200 stanovnika, a Bošnjaci su treći po brojnosti, iza Makedonaca i Albanaca.

U Makedoniji živi oko 17.000 Bošnjaka ili 0,84 posto ukupne populacije.

U Makedoniji su do sada bile četiri trojezične oppćine - Gostivar, Vrapčište, Kruševo i Čučur Sandevo. Istovremeno, u 26 općina u službenoj upotrebi su dva jezika, a u 50 status zvaničnog jezika ima makedonski.

Makedonsko Sobranje prošle sedmice usvojilo je Zakon o upotrebi jezika kojim se albanski uvodi kao drugi zvanični jezik. Njegova primjena je, međutim, nezizvjesna, jer predsjednik države Đorđe Ivanov odbija da ga potpiše.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: