Regija
7

Makedonija želi rješenje: Spremni smo za promjenu imena države

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Makedonski premijer Nikola Gruevski tvrdi da je otvoren za opciju mijenjanja imena Makedonije, čime je podigao nade za rješenje jednog od najčudnijih nesuglasica između dvije države.

Čak 24 godine Makedonija i Grčka trpe spor zbog imena nekadašnje jugoslavenske republike koja je sebe proglašenjem nezavisnosti 1991. godine nazvala "Republika Makedonija".

Taj čin je razljutio mnoge Grke, ali i grčku vladu koja smatra da je ime države svojevrsni napad na Grčku čija sjeverna provincija, koja graniči sa Republikom Makedonijom, nosi identično ime.

Makedonski premijer Nikola Gruevski sada tvrdi da je otvoren za dijalog koji bi kulminirao referendumom vezanim za potencijalno novo ime države, prenosi britanski Guardian.

Zvanična Atina smatra kako Skoplje "krade" značajan dio helenističke kulture, a čiji se tragovi mogu primijetiti na bivšoj makedonskoj zastavi, ali i sadašnjoj s obzirom na stilizovanu Vergininu zvijezdu, te prisvajaju Aleksandra Makedonskog.

Grčka je u znak protesta blokirala ulazak Makedonije u međunarodne organizacije kao što su NATO i Evropska unija, dok je na nivou Ujedinjenih nacija lobirala da se Makedonija oslovljava nazivom Bivša jugoslavenska republika Makedonija sve dok problem imena ne bude riješen.

Dosadašnji prijedlozi Atine uključivali su dodavanje pridjeva ispred riječi "Makedonija" kao što su "gordnja" ili "nova", ali Skoplje nije prihvatilo nijedan prijedlog.