|

Makedonija: Zaev optužio Ivanova da je izveo državni udar

Makedonija: Zaev optužio Ivanova da je izveo državni udar
0
S
SRNA
1.3.2017. u 20:04
73
komentara
0

dijeljenja
Makedonija: Zaev optužio Ivanova da je izveo državni udar Foto: EPA
Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev optužio je večeras predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova da je izveo državni udar, time što mu je odbio dodijeliti mandat za sastav nove vlade, te ga pozvao da to učini.
"Ivanov je Makedoniju uveo u duboku političku krizu s nesagledivim posljedicama. Negira volju većine građana i sprečava legalno prenošenje vlasti", rekao je Zaev.

Nakon što je Ivanov odbio Zaevu predati mandat za sastav vlade, održava se hitan sastanak lidera SDSM-a i lidera albanske partije Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

Ranije danas, Ivanov je odbio predati mandat Zaevu, objašnjavajući da ga savjest sprečava da mandat za sastav nove vlade preda onima koji, kako je kazao, ruše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Makedonije.

Zaev je skupio potpise 67 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Potpise su Zaevu dali i poslanici iz tri političke partije Albanaca - Demokratska unija za integraciju, pokret "Besa" i Alijansa za Albance, koje su početkom januara u Tirani usvojile zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade.

Oni ovom platformom traže promjena Ustava radi uvođenja albanskog kao drugog službenog jezika, jednaku zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore sa Grčkom o rješavanju spora o imenu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu historijskom.
Prijavi grešku


Komentari (73)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...