|

Makedonija: Opozicija na pola sata blokirala saobraćajnice

Makedonija: Opozicija na pola sata blokirala saobraćajnice
3
A
Anadolija
25.12.2012. u 20:47
2
komentara
3

dijeljenja
Članovi i simpatizeri stranaka, ali i lideri makedonske opozicije u više su gradova te zemlje veèeras, na pola sata blokirali glavne saobraćajnice, u okviru provedbe najavljenog plana o graðanskom neposluhu, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Foto: Agencija Anadolija Foto: Agencija Anadolija

Opozicija je blokirala glavne saobraćajnice raznih gradova na pola sata, uz poruku da će nastaviti sa ovim aktivnostima do petka.

Na protestima su prisustvovali lider makedonske opozicije Branko Crvenkovski, njegovi koalicioni partneri i na hiljade građana. Protesti su, uz izolovane manje incidente, protekli mirno.

Bivši makedonski premijer Ljupèo Gjorgievski, koji je također prisustvovao protestima, osudio je jučerašnje događaje u zgradi parlamenta prilikom izglasavanja zakona o budžetu Makedonije za 2013. godinu.

Lider makedonske opozicije Branko Crvenkovski danas je organizirao konferenciju za novinare povodom političke krize i jučerašnjih incidenata u zgradi makedonskog parlamenta na kojoj je istakao da je Makedonija jedina zemlja na svijetu koja tuče i iz parlamenta izbacuje opozicione poslanike, javio je dopisnik agencije Anadolija.

"Pogledamo li rad makedonske vlade u proteklih sedam godina, onda ne čudi jučerašnji događaj. Vlada je jučer tukla i narod koji je štitio svoj ustav", poručio je opozicioni lider.

Predsjednik opozicione Socijaldemokratske zajednice Makedonije Crvenkovski je kazao da članovi opozicione koalicije neće učestvovati u daljem radu parlamenta i da će nastaviti sa podrškom svim akcijama za društveni neposluh u zemlji.

Foto: Agencija Anadolija Foto: Agencija Anadolija

Poslanici iz reda opozicije su tokom juèerašnje sjednice govornicu parlamenta prekrili makedonskom zastavom i privremeno onemoguæili održavanje sjednice.

Pripadnici obezbjeđenja zgrade parlamenta su zatim silom odstranili poslanike iz reda opozicionih partija iz salona za održavanje sjednice.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...