Osumnjičeni za petostruko ubistvo
1

VIDEO / Makedonija: Kod uhapšenih nađen materijal OVK

SRNA
U današnjoj akciji makedonske policije pod nazivom "Monstrum", tokom koje je uhapšeno 20 osoba, zaplijenjeno je oružje, razna vojna oprema i propagandni materijal Oslobodilačke vojske Kosova, javio je RTS.

Privedeni u jutrašnjoj policijskoj akciji "Monstrum" nalaze se na saslušanju u nekoliko policijskih stanica u Skoplju. B 92 navodi da se očekuje da saslušanje traje tokom cijele noći, jer policija ima 24 sata zakonskog vremena da drži osumnjičene u svojim prostorijama, a najranije sutra ujutro privedeni bi trebalo da budu izvedeni pred istražnog sudiju u Skoplju.

U iskazima pred policijom uhapešni treba da odgovore na više pitanja među kojima i zašto je oružje pronađeno u njihovim domovima, prenose makedonski mediji. Makedonska ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska izjavila je ranije da se pretpostavlja da se među 20 radikalnih islamista, uhapšenih u današnjoj akciji "Monstrum", nalaze i počinioci petostrukog ubistva kod Skoplja, a neki od njih se terete za terorizam. 

Ona je rekla da je motiv ubistva petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera sredinom aprila bilo izazivanje nesigurnosti i straha kod stanovništva i da žrtve nisu bile direktno povezane sa počiniocima ovog zločina. Ona je zatražila 24 sata da bi bile podnesene odgovarajuće krivične prijave protiv uhapšenih nakon čega će biti objavljena i njihova imena. 

Većina od 20 uhapšenih u policijskoj akciji, koja još traje, su makedonski državljani i pripadnici ekstremističke grupe iz Skoplja.	Jutrošnja akcija makedonske policije, u kojoj je učestvovalo oko 800 pripadnika MUP-a, jedna je od najsloženijih operacija makedonskih snaga reda do sada. Tokom pretresa u 26 objekata u selima i naseljima u Skoplju i okolini pronađena je velika količina oružja i u toku su vještačenja da bi se utvrdilo da li je neko od njih korišćeno direktno u petostrukom ubistvu. 

Prema informacijama policije, uhapšeni su pripadnici radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih su bili na ratištima u Afganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.

Tijela petorice Makedonaca pronašli su lokalni ribari 12. aprila uveče, kod jezera nedaleko od Skoplja. Ubijena su četiri mladića Filip Slavkovski, Aleksandar Načevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski, koji su imali od 18 do 20 godina. Nedaleko od njihovog, pronađeno je i peto tijelo Borča Stefanovskog.