{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedonija: 70.000 eura odštete za porodice ubijenih policajaca

F
12.5.2015. u 12:11
0
12
Makedonija: 70.000 eura odštete za porodice ubijenih policajaca
0
Makedonija: 70.000 eura odštete za porodice ubijenih policajaca
Foto: EPA
Makedonska vlada je odlučila da osigura odštete u iznosu od 70.000 eura za porodice ubijenih policajaca. Odšteta će također biti dodijeljena članovima službi osiguranja koji su ranjeni ili povrijeđeni tokom policijske akcije proteklog vikenda u Kumanovu, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).
Članovi policije koji su učestvovali u akciji, kao i medicinski timovi koji su se brinuli za ranjene tokom akcije u Kumanovu će također primiti odštetu. Pored toga, humanitarna pomoć i naknade će biti dodijeljene građanima čije su kuće i imovina pretrpjeli oštećenja.

Prema vladinoj odluci pola iznosa odštete će biti dodijeljeno suprugama ubijenih policajaca a ostatak njihovim roditeljima. Vlada je ovlastila ministra unutrašnjih poslova da pripremi i dostavi informaciju o potrebama za dodatnu pomoć i podršku članovima porodica ubijenih policajaca.

Kako je navedeno u saopćenju vladine pres-službe, Vlada je odlučila da dodijeli odštetu članovima službi osiguranja koji su ranjeni tokom akcije u Kumanovu, a najteže ranjeni oficir će primiti odštetu u iznosu od 40.000 eura.

Četiri policajca sa ozbiljnim povredama, koji su primljeni na Kliniku za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivnu njegu će primiti po 35.000 eura. Svaki of devetnaest oficira, koji su operisani nakon ozbiljnih povreda će primiti po 25,000 eura. Preostalih trinaest policajaca koji su bili ranjeni ili povrijeđeni tokom akcije će primiti po 15,000 eura odštete.

Članovi Specijalne operativne jedinice i članovi Jedinice za brzo reagiranje su učestvovali u policijskoj akciji u Kumanovu, te će primiti po 10.000 eura.

Članovi helikopterske jedinice koja je učestvovala u akciji te stručnjaci koji su proveli akciju u Kumanovu će primiti po 10.000 eura odštete. Članovi Specijalne policijske jedinice koji su učestvovali u akciji u Kumanovu će primiti po 5.000 eura.

Vlada je formirala komisiju da procjeni štetu na pokretnoj i nepokretnoj imovini gdje je akcija izvedena te da pripremi i dostavi izvještaj o procjeni štete. Komisija se sastoji od predstavnika vlade i općine Kumanovo. Građani Kumanova čije su kuće oštećene bit će obeštećeni 100 posto.

Vlada je odlučila da obezbijedi smještaj porodicama tokom perioda obnove domova koji su pretrpjeli štetu tokom policijske akcije, ili da obezbijedi novčana sredstva za iznajmljivanje prostorija. Vlada je odlučila da dodijeli ovim porodicama po 100.000 makedonskih denara jednokratne humanitarne pomoći.

Tokom oružanog sukoba koji je izbio u subotu i nedjelju u jugoistočnom dijelu grada Kumanovo osam makedonskih policajaca je ubijeno, dok je 37 ranjeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je pronađeno još 14 tijela članova naoružane grupe, dok se 30 članova predalo tokom sukoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: