{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mađarske stranke traže autonomiju za Mađare u Vojvodini

F
20.1.2013. u 14:02
10
41
Mađarske stranke traže autonomiju za Mađare u Vojvodini
10
Mađarske stranke traže autonomiju za Mađare u Vojvodini
Aron Csonka
Nekoliko mađarskih stranaka i organizacija u Vojvodini zatražit će teritorijalnu autonomiju za mađarsku zajednicu u Srbiji, objavio je u nedjelju novosadski "Dnevnik" prenoseći razgovor s predsjednikom Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aronom Csonka.
"Vrijeme je da se s vlastima u Srbiji povede dijalog o prijedlogu za formiranje mađarske teritorijalne autonomije na sjeveru Vojvodine", izjavio je Csonka.

"Autonomija Vojvodine, ili ono što je od toga ostalo, nedovoljan je okvir u kojem bi se problemi (vojvođanskih Mađara) mogli rješavati. Vojvođanska autonomija nema mehanizme da zaštiti nacionalne zajednice u mjeri u kojoj je to njima potrebno", istaknuo je on.

Dodao je da je stupanj povjerenja Mađara u državu Srbiju počeo drastično opadati tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, poslije "čistki" po poduzećima, policiji i sudovima, i poslije masovne mobilizacije "po svim mogućim frontama po bivšoj Jugoslaviji".

"To povjerenje je djelomice vraćeno, ali i dalje postoji nepovjerenje, jer Mađari nemaju razmjernu zastupljenost u određenim državnim tijelima. Zanemaruje se ravnopravna uporaba jezika, i to stvara osjećaj kod mojih sunarodnjaka kao da im je Srbija maćeha, a ne majka“, naveo je Csonka.

On je rekao da je o ovom prijedlogu prošlog mjeseca govorio pred članovima Potkomisije mađarskog parlamenta i precizirao da su za taj prijedlog i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM), Pokret mađarske nade, Građanski savez Mađara i pojedine nevladine organizacije.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Srbiji živi 253.899 građana mađarske nacionalnosti, naseljenih uglavnom na sjeveru Vojvodine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: