Regija
10

Mađarske stranke traže autonomiju za Mađare u Vojvodini

FENA
Aron Csonka
Aron Csonka
Nekoliko mađarskih stranaka i organizacija u Vojvodini zatražit će teritorijalnu autonomiju za mađarsku zajednicu u Srbiji, objavio je u nedjelju novosadski "Dnevnik" prenoseći razgovor s predsjednikom Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM) Aronom Csonka.

"Vrijeme je da se s vlastima u Srbiji povede dijalog o prijedlogu za formiranje mađarske teritorijalne autonomije na sjeveru Vojvodine", izjavio je Csonka.

"Autonomija Vojvodine, ili ono što je od toga ostalo, nedovoljan je okvir u kojem bi se problemi (vojvođanskih Mađara) mogli rješavati. Vojvođanska autonomija nema mehanizme da zaštiti nacionalne zajednice u mjeri u kojoj je to njima potrebno", istaknuo je on.

Dodao je da je stupanj povjerenja Mađara u državu Srbiju počeo drastično opadati tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, poslije "čistki" po poduzećima, policiji i sudovima, i poslije masovne mobilizacije "po svim mogućim frontama po bivšoj Jugoslaviji".

"To povjerenje je djelomice vraćeno, ali i dalje postoji nepovjerenje, jer Mađari nemaju razmjernu zastupljenost u određenim državnim tijelima. Zanemaruje se ravnopravna uporaba jezika, i to stvara osjećaj kod mojih sunarodnjaka kao da im je Srbija maćeha, a ne majka“, naveo je Csonka.

On je rekao da je o ovom prijedlogu prošlog mjeseca govorio pred članovima Potkomisije mađarskog parlamenta i precizirao da su za taj prijedlog i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (DSVM), Pokret mađarske nade, Građanski savez Mađara i pojedine nevladine organizacije.

Prema popisu stanovništva iz 2011. u Srbiji živi 253.899 građana mađarske nacionalnosti, naseljenih uglavnom na sjeveru Vojvodine.