Incident u Pragu
0

Madeleine Albright: Odvratni Srbi, izađite napolje!

Klix.ba
Madeleine Albright, bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država, doslovno je pobjesnjela kada su se na promociji njene knjige "Prague Winter" u knjižari Luxor u Pragu, pojavili prosrpski nastrojeni Česi. Nekolicina pripadnika Udruženja Prijatelji Srba s Kosova uspjeli su isprovocirati Albrightovu, koja je počela vikati da izađu napolje, a u jednom trenutku ih je nazvala "odvratnim Srbima".

Madeleine Albright je u Pragu predstavljala svoju knjigu u kojoj je pisala o svom djetinjstvu u rodnom Pragu tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, njenim dolaskom i promocijom knjige nisu bili zadovoljni prosrpski orijentisani Česi.

Pripadnici Udruženja Prijatelji Srba s Kosova, s režiserom Vaclavom Dvorakom na čelu, na prezentaciju knjige su došli s plakatima na kojima su bile fotografije žrtava NATO-bombardovanja i na kojima je bilo ispisano "Oteto Kosovo". Od Albrightove su zatražili da se potpiše na plakate, a ona je zbog toga izgubila živce.

"Stidite li se potpisati ovo?", pitala je jedna žena Albrightovu, nakon čega je ona ustala sa stolice i viknula: "Napolje!"

Na internetu su se pojavila dva snimka u vezi s tim incidentom. Na videu se jasno može čuti da demonstranti bivšu američku sekretarku vrijeđaju nazivajući je "krvavom babom" na što on galami da izađu napolje, a u jednom trenutku ih naziva "odvratnim Srbima".

Na plakatima koje su prosrpski orijentisani Česi donijeli bile su i fotografije Albrightove kako se ljubi s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem te plakat na kojem je bilo ispisano "Etničko čišćenje u Hrvatskoj".