Upitna izgradnja
83

Lovrinović o Pelješkom mostu: EK traži od Hrvatske da prvo utvrdi granicu na moru s BiH

Klix.ba
Ivan Lovrinović
Ivan Lovrinović
Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović danas je izjavio da ima informaciju da Evropska komisija traži od Hrvatske da prvo utvrdi granicu na moru s BiH, a tek onda počne gradnju Pelješkog mosta.

Lovrinović je danas u Saboru održao vanrednu konferenciju za medije o temi izgradnje Pelješkog mosta.

Kako javlja reporterka Nove TV Sabina Tandara Knezović, Lovrinović je na presici iskazao zabrinutost za realizaciju izgradnje Pelješkog mosta, jer ima informaciju da Evropska komisija pisanim putem traži od Hrvatske da prvo utvrdi granicu na moru s Bosnom i Hercegovinom, prenosi Dnevnik.hr.

"Direktno pitamo premijera, javno i nedvosmisleno, da odgovori je li dokumentom EK tražila od Hrvatske rješavanje pitanja granice na moru, kao i, ako je to tačno, hoće li partneri iz Evropske unije poštovati hrvatsku suverenost, jer Hrvatska most gradi na svojoj teritoriji", poručio je Lovrinović.

Upitao je i hoće li ova Vlada Hrvatske reagirati ako gradnja mosta bude zamrznuta te kako će se postaviti u ovom slučaju.

"Pitamo se i ima li ovo veze s kineskim izvođačem, jer se most gradi EU sredstvima", naveo je Lovrinović te upitao: "Šta je diplomatija radila svih ovih godina?".