Operisali pogrešnu pacijentikinju
0

Ljekari u Hrvatskoj ženi greškom izvadili bubreg

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ženi koja je trebalo da operiše kičmu ljekari u bolnici u Dubrovniku greškom su izvadili zdrav bubreg, potvrdio je hrvatski ministar zdravstva Darko Milinović.

Greška se dogodila zbog zamjene podataka jer su u bolnici bile dvije pacijentkinje istog prezimena i sličnih imena. Jedna je bila Nedjeljka a druga Neđeljka, ali su njihove dijagnoze bile potpuno različite.

Dok je jedna trebalo da operiše kičmu drugoj je zbog raka trebalo da bude odstranjen jedan bubreg. Ljekari su grešku na vrijeme uočili, pa druga žena nije operisana. 

O cijelom događaju bolnica je obavijestila Ministarstvo zdravstva koje je slučaj proslijedilo Hrvatskoj ljekarskoj komori.  

"Nažalost, to je istina. Hvala Bogu, pacijentkinja je dobro", rekao je sinoć ministar Milinović i dodao da je bolnica grešku prijavila prije dvije sedmice. 

Milinović je naveo da se sada ne razmišlja o smjeni direktora dubrovačke bolnice i insistirao je da se krivica treba individualizovati, javili su hrvatski mediji. 

Predsjednik Hrvatske ljekarske komore Hrvoja Miniga na slučaju radi Komisija za stručni nadzor koje će utvrditi ko je odgovoran za više nego li očitu grešku.
"Naime, pacijentkinje imaju slična imena, ali jedna ima 77 a druga 59 godina. Očito je došlo ili do pogrešnog unošenja nalaza ili je riječ o softverskoj grešci", dodao je Minigo.