Regija
0

Ljajić: Hag bio paravan za Kosovo

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Ministar rada i socijalne politike i lider SDPS-a Rasim Ljajić izjavio je da su se obistinile njegove slutnje da je za EU haški uslov bio samo paravan za Kosovo i da Kosovo sada izbija kao glavni uslov, što se građanima mora otvoreno reći.

"Obistinile su se moje slutnje da je haški uslov bio samo paravan za Kosovo. To je bilo evidentno dan poslije izručenja (Radovana) Karadžića 2008, kada se na sastanku Vijeća ministara EU u Bruxellesu gotovo nisu ni osvrnuli na to. Kada smo izručili (Ratka) Mladića, odmah su tražili (Gorana) Hadžića...To je svojevrsna hipokrizija koju Evropa demonstrira prema nama. Kosovo sada izbija kao glavni uslov, i to građanima moramo otvoreno reći", rekao je Ljajić za današnje "Večernje novosti".

On je dodao da EU insistira na rješavanju kosovskog pitanja, ali da to u ovom trenutku nije formulirano kao izbor između Kosova i članstva u Uniji.

Prema njegovim riječima, čak i da Srbija nije uhapsila Gorana Hadžića, zbog izručenja Ratka Mladića dobili bi status kandidata za EU, ali je datum početka pregovora još neizvjestan jer EU očekuje konkretan napredak u pregovorima Beograda i Prištine.

Ističući da je još u vrijeme Slobodana Miloševića propuštena velika šansa za mnoge solucije koje su povoljnije od ove koju Srbija ima sada na Kosovu, Lajić je ukazao da "mi sada ne treba javno da govorimo o bilo kojem konačnom rješenju, jer su naše pozicije slabe, pa se čak i najbolje ideje u startu osujećuju".

"Naši građani imaju puno pravo da budu nezadovoljni ponašanjem EU, zbog dvostrukih standarda, često nepravedne politike koja je vođena prema Srbiji. Ali, sada moramo da djelujemo krajnje racionalno, hladne glave da pristupimo čitavom procesu. Moramo da kažemo da EU ostaje naš vanjskopolitički prioritet i da tu nema dileme. Ne bi bilo pametno da se konfrontiramo s Evropom. Ipak, postoje i neke crvene linije ispod kojih ne možemo da idemo", kazao je Ljajić.

"Treba da nastavimo pregovore sa EU, da učinimo sve da poboljšamo kvalitet života ljudi na Kosovu, da ih zadržimo tamo, jer samo zahvaljujući njima smo i u poziciji da pregovaramo... Stalno moramo da imamo dijalog sa ljudima koji žive na Kosovu", kazao je Ljajić.